Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, ABD'de federal kapanmadan ötürü Fed'in tahvil alımlarını azaltımını erteleyeceği spekülasyonu üzerine Hint rupisi öncülüğünde güçlendi.

ABD'de hükümetin kısmi kapanması 3. gününü doldururken, Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi son 5 günde yüzde 0.4 yükseldi. Aralarında ABD Başkanı Barack Obama'nın da yer aldığı Demokratlar, geniş kapsamlı bütçeyi şart koşan Cumhuriyetçiler'in restleşmeyi bir kenara bırakması ve borç tavanını yükseltmesi gerektiğini söylüyor. Fed, 18 Eylül'de aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını aynı şekilde bırakmasının ardından 30-31 Ekim'de bir araya gelecek.

Asya paralarının, zayıf dolardan beslendiğini söyleyen Mizuho Bank Ltd.'ın ekonomistlerinden Vishnu Varathan, "Ekim'de tahvil alımlarının azaltımı ihtimalinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını, ancak borç tavanı krizine çok yaklaştığımız anda arka koltuğa yerleşeceğiz" dedi.

Hint rupisi, dolar karşısında bu hafta yüzde 1.2 değerlenerek 61.74'e çıktı. Tayvan doları yüzde 1.2 güçlenerek 29.316'ya, Malezya ringgiti yüzde 1 primlenerek 3.1970'e ve Filipin pezosu da yüzde 0.3 artarak 43.208'e çıktı.

Bloomberg anketine katışan ekonomistlerin medyan tahminine göre, ABD hükümetinin 1 hafta kısmi olarak kapanması, ekonomik büyümeden yüzde 0.1 silecek. Borç limitinin artırılmamasının etkisi ise daha da büyük olacak.