Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'nin 17 Ekim'e kadar borç limitini artırması gerektiğini söyleyerek, aksi takdirde ülkenin nakit seviyesinin tehlikeli seviyelerde düşük olacağını ya da temerrüte düşeceğini belirtti.

ABD'de CNN kanalına konuşan Lew, "17'sinde borçlanma yeteneğimiz bitiyor. Kongre ateşle oynuyor" diyerek, Kongre borç limitini genişletmezse, bu senaryoların gerçekleşmesinden önce çok çok az bir zamanın olacağını ifade etti.

Amerikan hükümeti tarihinde ilk kez borçlarını ödememeyi tercih ederse, temerrüte düşüleceğini söyleyen Lew, "Ödemelerimizi yapmamıza yetecek para olmazsa, temerrüte düşmemizi önleyecek hiçbir şey yok" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı JOhn Boehner pazar günü borç limitinin karşılıksız artırılmayacağını söyledi.

Cumhuriyetçiler, kapanmayı sonlanmadırmak için borç limitini yükseltmeleri karşılığında Başkan Barack Obama'nın 2010'da geçen Uygun Koşullu Sağlık Yardımı'nı 1 yıl erteletmeye çalışıyor. ABD Hazine Bakanı Lew, ABD'nin ne zaman temerrüte düşebileceğine ilişkinse açıklamada bulunmadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı'nı iyi tanıdığını söyleyen Lew, Beohner'in temerrütü ya da kapanmayı istemediğini belirterek, çoğunluğa oylamaları için bir şans vermesi gerektiğini ifade etti.