Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun Hye'nin danışmanlarından biri, ülkenin ticaret bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda, merkez bankasına, şu anki başkanı Kim Choong Soo gibi evrensel bakış açısı ve uluslararası ekonomi konusundaki sağlam donanıma sahip birinin gerektiğini savundu.

Güney Kore Uluslararası Ekonomi Politikaları Müdürü Lee Il Houng, kilit politika kararları yaparken, Kim gibi küresel ekonominin geniş resmini çabuk kavrayacak birine ihtiyaç olduğunun altını çizerek, Güney Kore'nin açık bir ekonomi olduğunu hatırlattı.

Görev dönemi 31 Mart'ta sonlanacak olan Kim'in yerine gelecek kişi rekor düzeyde hanehalkı borç seviyeleri ve Fed'in teşviklerini azaltmasının volatiliteye neden olacağı düşüncesinden kaynaklanan emlak piyasasındaki durgunluk gibi sorunlarla karşılaşacak. Yasalar uyarınca mevcut merkez bankası başkanı, 2. dönem daha görevde kalabilecek olmasına rağmen, Kim'den önceki 23 merkez bankası başkanından biri 1950'lerde, diğeri 1970'lerde olmak üzere yalnızca 2'si 4 seneden uzun görev yaptı.

Uluslararası Takas Bankası'nın baş araştırmacısı olmaya hazırlanan Princeton Üniversitesi profesörlerinden Shin Hyun Song, Kore Economic Daily gazetesinin anketine katılan ekonomist, akademisyenler ve hükümet yetkililerinin merkez bankası başkanı adayı seçeneğinde en yüksek oyu alan isim oldu.