Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişen piyasalara olan sermaye akışında yaşanan düşüş üzerine bu yıl ve gelecek yıla yönelik küresel görünümünü düşürürken, ABD hükümetinin temerrüde düşmesinin dünya ekonomisini "ciddi zarara" uğratabileceği uyarısını yaptı. 

IMF bugün Washington'da açıkladığı bir raporunda küresel ekonominin bu yıl yüzde 2.9 ve önümüzdeki yıl yüzde 3.6 artacağı tahmininde bulunurken, bu rakamlar daha önce yüzde 3.1 ve yüzde 3.8 olarak gerçekleşmişti. Çin, Meksika, Hindistan ve Rusya'ya yönelik beklentilerin düşürülmesi üzerine IMF gelişen ülkelere yönelik büyüme beklentilerini de yüzde 0.5 azaltarak 2013 yılı için yüzde 4.5'e indirdi. 

IMF şef ekonomisti Olivier Blanchard, "Gelişmiş ekonomiler yavaş yavaş toparlanıyor ama gelişen ekonomiler yavaşlıyor. Bu akım gelişen ekonomiler için yavaşlayan büyüme ve daha dar küresel mali şartlar oluşturduğundan dolayı da gerginliğe neden oluyor" yorumunu yaptı. 

ABD Başkanı Barack Obama dün Cumhuriyetçiler'le borç limitinin artırılması konusunda görüşmeyeceğini yeniden dile getirirken, ABD Senato Demokratlar'ı borç tavanına yönelik bir test oylaması gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  

IMF raporunda, küresel piyasalarda görülen son istikrarsızlıkların, Türkiye'nin de içinde olduğu bazı yerel ekonomilerin finansal koşullarında daralmaya sebep olduğu vurgulanırken, "Geniş portföy girişlerine sahip olan ülkeler, dış istikrarsızlıklara sahip olan diğer ülkelere göre küresel krizden daha fazla etkilendiler. Ancak, verilere göre daha dar finansal şartlara sahip olan ekonomilerde meydana gelen olumsuz etkiler ılımlı bir seyir izlemektedir" denildi.

Türkiye'de finansal anlamda yaşanan bazı daralmaların, bu yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitelerin yavaşlamasıyla sonuçlanacağına işaret edilen raporda, Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çıkardı. Gelecek yıla ilişkin tahminini ise yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e düşürdü.

Raporda ayrıca, önceki raporda yer alan Türkiye için bu yıl yüzde 6,6 ve gelecek yıl yüzde 5,3 oranındaki enflasyon tahminleri değiştirilmedi. Türkiye'de işsizlik oranı tahminlerinde de değişiklik yapılmayarak, bu yıl için yüzde 9,4 ve gelecek yıl için yüzde 9,5 şeklinde öngörüldü. Bu yıl için yüzde 6,8 olarak tahmin edilen cari işlemler açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı ise yüzde 7,4'e çıkarılırken, gelecek yıl için bu oran yüzde 7,3'ten 7,2'ye indirildi.