Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF “Küresel ekonomik görünüm raporu”nu açıkladı. Raporda, Türkiye'de finansal anlamda yaşanan bazı daralmaların, bu yılın 2. yarısında ekonomik aktivitelerin yavaşlamasıyla sonuçlanacağına işaret edilse de, bu yılki büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e yükseltildi.

IMF, Türkiye’nin gelecek yıla ilişkin büyüme tahminin, ise yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e indirdi.

Önceki raporda yer alan Türkiye için bu yıl yüzde 6,6 ve gelecek yıl yüzde 5,3 oranındaki enflasyon tahminleri değiştirilmedi.

Türkiye'de işsizlik oranı tahminlerinde de değişiklik yapılmayarak, bu yıl için yüzde 9,4 ve gelecek yıl için yüzde 9,5 öngörüldüğü raporda, 2013için yüzde 6,8 olarak tahmin edilen cari açık/GSYH oranı yüzde 7,4'e çıkarılırken, gelecek yıl için bu oran yüzde 7,3'ten 7,2'ye indirildi.

Güncellenen raporda, küresel aktivitenin ılımlı bir şekilde güçleneceği belirtilirken, buna rağmen risklerin aşağı yönlü kalmaya devam ettiği belirtildi. Buna bağlı olarak 2013'te global ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3.1'den 2.9'a, 2014 büyüme beklentisi ise yüzde 3.8'den yüzde 3.6'ya düşürüldü.

Raporun önsözünde gelişmiş ekonomiler kademeli olarak güçlenirken, gelişen piyasa ekonomilerinin yavaşladığını belirten IMF başekonomisti Olivier Blanchard, "Bu birleşim, gelişen piyasa ekonomilerini yavaşlayan büyüme ve daha sıkı küresel finansal şartlarından ötürü çifte zorluk ile karşı karşıya bırakıyor" dedi.

Raporda, Euro Bölgesi'nin resesyon sürecinden yavaş yavaş çıktığı, ancak ekonomik aktivite tahminlerine göre bunun yetersiz kalmaya devam ettiği vurgulandı.

IMF, ABD'deki borç krizine de değinerek,  "Borç tavanının yükseltilmesi konusundaki başarısızlık, küresel ekonomiye ciddi zarar verebilir" uyarısında bulundu.

Küresel ekonomik görünüm raporunda gelişmiş ekonomiler için bu yıla ilişkin büyüme tahminini bir önceki rapora göre değiştirilmeyerek yüzde 1,2'de bırakılırken, gelişen piyasa ve ekonomiler için bu yıla ilişkin büyüme tahminini ise % 4,5'e düşürüldü.