Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin ekonomi ve maliye bakanları, bankacılık birliği konusundaki görüş ayrılıklarını masaya yatırmak için Lüksemburg'da toplandı. Bakanların bir başka önemli gündem maddesi de İrlanda'nın yardım programından çıkıp çıkmayacağına ilişkin tartışma olacak.


Kurallara uymakta zorlanan bankaların nasıl denetleneceği ve gerekmesi halinde nasıl kapatılacağı konusunda üye ülkeler arasında önemli görüş ayrılıkları var.


Ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları büyük ölçüde siyasi hassasiyetlerden kaynaklanıyor. Avrupa ekonomilerinde iyileşme sinyalleri görülmeye başlansa da iç siyasi dengeler bankacılık birliğinin önündeki en önemli engel olarak dikkat çekiyor.


Euro Bölgesi, bankacılık sektörünü Avrupa Merkez Bankası (ECB) denetimi altında düzenlemek için önümüzdeki yılın ikinci yarısında operasyonel hale gelecek Tek Denetim Mekanizması (SSM) üzerinde anlaşmış durumda. Bir sonraki aşamada ise Tek Karar Mekanizması (SRM) üzerinde anlaşılması öngörülüyor.


Gerek AB gerekse ECB yetkilileri SRM'in SSM'i tamamlamasının büyük önem taşıdığının altını çiziyorlar. Özellikle Almanya'nın güçlü çekinceleri olması ise süreci yavaşlatıcı etki yaratma potansiyeli taşıyor.





-Toplantının bir başka önemli gündem maddesi de İrlanda'nın durumu





İrlanda, bankacılık sisteminin çökmesi nedeniyle krizden en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alıyordu. İrlandalı yetkililer, üç yıllık ve 85 milyar euro tutarındaki yardım programından aralık ayında çıkmayı hedefliyorlar.


Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, toplantıya girmeden yaptığı açıklamada, "Konuyu tartışacağız ve umuyorum ki İrlanda'nın programdan çıkışına karar vereceğiz" dedi.


AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de toplantı öncesinde yaptığı açıklamada daha iyi ekonomik ve mali politikaları nedeniyle bazı ülkelerin reform hızlarında ayarlamaya gidebileceğini söyledi.


Aşırı borç yükü altındaki Yunanistan da Euro Bölgesi toplantısında diğer üye ülkeleri borçlarının ötelenmesi konusunda ikna etmeye çalışacak. Bu çabanın ardında ise Yunanistan'ın önümüzdeki iki yılda 11 milyar euroluk kaynak sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağının hesaplanması yatıyor.

AA