Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhuriyetçilere karşı mali çıkmazdaki zaferi, ikinci dönem harcama öncelikleri ve göçmenlik tasarılarına yönelik gelecekteki görüşmelerde bir başarıyı garanti etmiyor.

Eski Başkan Bill Clinton yönetiminde kongresel lobi faaliyetlerinde bulunan ve iki defa hükümet kapanmasıyla yüzleşen Patrick Griffin, "Açık bir şekilde başkan için bir zafer. Fakat bunun savaşı mı yoksa sadece bir muharebeyi mi kazanmak olduğunu bilmiyoruz" yorumunu yaptı.

Haftalar süren tartışmaların sonunda Obama, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri tarafından sağlık hizmeti kanununa karşı direkt olarak yapılan saldırıları atlatarak borç tavanını ek koşullar olmadan artırmayı başardı.

Son dakika anlaşması Kongre'deki mali politikaya yönelik temel anlaşmazlığı gidermezken, hükümetin fonlanması 15 Ocak'a kadar uzatılırken borç tavanı da 7 Şubat'a kadar yükseltildi.

Cumhuriyetçiler bütçe görüşmelerinin bir sonraki turunda vergilerin artırılmasını reddedeceklerini söylerken, Demokratlar Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası gibi yetkilerde daha yüksek vergiler olmadan kesintiye gitmeyeceklerini ifade ediyor.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, Hasta Koruma ve Uygun Bakım Yasası'nda azaltmaya gitmeyi koruma taahhütü verdiler.