Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümet tahvilleri, kredi krizi öncesinde hisse senetlerininkine benzer hareket ederek, Fed'in tahvil alımlarını 2014'e uzatacağı beklentisiyle sakinleşen yatırımcılar için Hazine tahvillerinde "gizli risk" arz ediyor.

Beta olaak bilinen bir risk göstergesine göre, 10 yıllık Hazine tahvilleri, Temmuz 2007'den bu yana ilk kez Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki her yüzde 1'lik değişikliğe karşı aynı yönde yüzde 0.024 tepki veriyor. Göstergenin, bu aydan önceki 10 yıllık ortalaması -0.12 ile Hazine tahvillerinin, hisse senedi endeksinin tam tersi yönünde harekete işaret ediyordu.

Ekonomistler, Washington hükümetinin 16 gün kapalı kalmasının ardından büyümeyi desteklemek için Fed'in borçlanma maliyetlerini aşağıda tutmaya devam edeceğini söylemesiyle, ABD Hazine tahvilleri, hisseler ile birlikte hareket ediyor. ABD son 70 yılın en kötü resesyonundan geçerken Hazine tahvillerinin güvenli liman olmalarıyla birlikte, Barclays Plc ve Goldman Sachs Group Inc. gibi önemli bankalar, bu ayki kazançların, Fed'in 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarının, sabit getirili varlık sahibi olmanın riskini gizlediğini söylüyor.

Hazine tahvillerinin riske değmeyeceğini savunan Standish Mellon Asset Managament Co.'nun küresel makro strtejisti Thomas Higgins, ekonomi çok süper olmasa da, Fed'in bir noktada geri adım atacağını ve bunun düşük faizlerdeki önemli faktörlerden birini ortadan kaldıracağını dile getirdi.

Higgins, Standish Mellon'un bu ay ABD Hazine tahvillerini azaltmaya başladığını ve geçtiğimiz hafta yüzde 2.46 ile 3 ayın en düşüğüne gerileyen 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 3'ün altında kaldıkça satışı sürdüreceğini söyledi.