Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Ekim ayında neredeyse son 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinden uzaklaşmaya devam etti.

Yıllık enflasyon yüzde 0.7'ye düşerken, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Enflasyon Eylül ayında yüzde 1.1 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg News anketine katılan 42 ekonomistin tahmin medyanı enflasyonun yüzde 1.1 olarak kalmaya devam edeceği yönünde gerçekleşmişti. Bugün açıklanan bir başka veri ise işsizliğin rekor seviye olan yüzde 12.2'de kaldığını gösterdi.

AMB yaptığı açıklamada Euro Bölgesi'nde fiyat büyümesi görünümünün "sönük" olduğunu belirtirken, Ekim verileri enflasyonun üst üste 9. ay yüzde 2'lik tavan hedefinin altında kaldığını gösterdi. Ekonominin resesyondan çıkmasına ve anketlerin iyileşmesine rağmen işsizlik oranı Euro Bölgesi'nde yükselmeye devam ederken, merkez bankası "yavaş" bir büyüme bekliyor.

Nordea Markets şef Avrupa analisti Holger Sandte, "Bu veri deflasyon riski ve AMB'nin bir şey yapması gerektiği veya yapma kapasitesinin bulunup bulunmadığı tartışmasını yeniden ortaya çıkaracaktır. Enflasyondaki düşüş tek başına AMB'yi bir faiz oranı kesintisine itmemelidir" yorumunu yaptı.

Enflasyonun bu kadar düşük olduğu en son dönemde şirketler maliyet kesintisine giderken, işsizlik yükseliyordu. Bölge ekonomisi 2009 yılında yüzde 4.4 daraldı.