Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün buluşmaya hazırlanan Avrupa Merkez Bankası'nda Başkan Mario Draghi elindeki araçlardan birisi olan faiz indirimini kullanıp kullanmama konusunda karar vermeye çalışıyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinin yarısından aşağı inerken, işsizlik oranı birliğin kurulduğu 1999 yılından bu yana en yüksek seviyede seyrediyor. Her ne kadar bu durum bölgedeki toparlanma için yeni bir müdahale konusunda destek sağlasa da AMB Başkanı'nın sıfıra ulaşmadan önce yalnızca iki tane daha 0.25'lik faiz indirim şansı bulunuyor.

AMB'nin elindeki geleneksel araçlar azaldıkça parasal genişleme veya negatif mevduat faizi gibi daha önce denenmemiş bölgelere kayma riski ortaya çıkıyor. Frankfurt'ta buluşan politika yapıcıların fiyat oranlarındaki geçiciliği görebilmek için bu kararı bir süre daha erteleyebileceği konuşuluyor.

Jefferies International Ltd. kıdemli Avrupa ekonomisti Marchel Alexandrovich, "Sıfıra ulaşmadığı sürece Draghi bir sonraki adımın ne olacağı konusunda karar vermek gibi zor bir kararı göz ardı edebilir. AMB rahat bir şekilde yalnızca toparlanma durursa harekete geçme kararı verebilir" yorumunu yaptı.