Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sosyal medya ağı Twitter bugün halka arz edildi. Twitter'ın halka arzı, Facebook'un 2012 yılında gerçekleştirdiği halka arzından sonra gerçekleşen en büyük teknoloji alanındaki halka arz oldu. Twitter Inc. halka arzda 1.82 milyar dolar gelir elde ederek Facebook Inc.'in üzerine çıktı.

Twitter'ın yaklaşık 260 milyon civarında kullanıcısı var. Bununla birlikte sosyal medya ağının kullanıcı sayısındaki hızlı tırmanışın ivmesi ise yavaşlıyor. Her çeyrekte ortalama yüzde 9 artarken son çeyrekte ise yüzde 6 artış gösterdi. Facebook'un kullanıcı sayısı ise 700 milyonu çoktan aştı.

Hisse başına 17 - 20 dolarlardan başlayıp, 20 - 25 dolarlara çıkan ve 26 dolarda finalize olan Twitter dün 70 milyon dolarlık hisse sattı. Nitelikli yatırımcıya satışın ardından haber yayına hazırlandığı sırada Bloomberg News veri tabanına göre Twitter hisselerinin New york Borsası'nda 42 - 46 dolardan işleme başlaması bekleniyordu. Bununla birlikte dişe dokunur gelir kalemi olmayan ağ iki yıldır zararda. Hisse başına 38 dolardan başlayıp 18 dolara kadar gerileyen Facebook'un ise halka arz sayesinde reklam geliri oluşturduktan sonra hisse başına 50 dolara kadar yükseldi, yıllık karı ise yaklaşık 1 milyar dolar. Facebook'un yıllık 4 milyar dolar cirosuna karşılık Twitter'ın cirosu 500 milyon dolar.

"Ben Twittercıyım" diyen BloombergHT Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran, "Facebook'un rakamları aslında Twitter'a göre daha etkileyici. Facebook'un başına gelen ise şu: Bir hayal kırıklığı yaşandı. Çıkış fiyatı ile ileriye dönük hesapladığı gelir uyuşmadı. Twitter ayağına baktığımızda ise halka arz olmadan önce de kamuoyunu sürekli bilgilendirdi. Şu an hisse alan yatırımcı biliyor ki geçen sene 80 bu sene ise 150 milyon dolar zarar etmesi beklenen bir operasyonu alıyor. Fakat olası değişiklikler ve reklam geliri beklentisi muhtemelen yatırımcıyı bu noktaya çekiyor." yorumunda bulundu.