Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük perakende satıcısı Wal-Mart Stores Inc. yıllık kâr beklentisini bu yıl ikinci kez düşürürken, bunun nedeni olarak "dengesiz ekonomik toparlanma" ve diğer mağazalardan dolayı yükselen rekabet ortamını gösterdi. Hisseler düşüş yaşadı.

Ocak 2014 itibariyle biten 12 aylık süreçte Wal-Mart'ın beklentisi hisse başına kârın 5.01 ile 5.11 dolar arasında olacağı. Şirket Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada beklentiyi 5.10 dolar ile 5.30 dolar arasında açıklamıştı. Şubat ayında ise hisse başına kârın 5.40 dolar olacağı yönünde bir tahmin gerçekleştirmişti.

Şirket CEO'su Mike Duke mağazanın ürün seçenekleri daha da artırmayı ve daha ufak mağazaları saf dışı edebilmek için fiyatları daha düşük tutmayı planlıyor. 25 Ekim itibariyle biten çeyrek dönemlik periyodda Wal-Mart'ın ABD'deki mağazalarında satışlar 12 aylık süre içerisinde akaryakıt hariç yüzde 0.3 düştü. Analistler az değişim bekliyordu.

Wal-Mart'ın satışları aynı zamanda sosyal güvenlik vergilerinde yaşanan yüzde 2'lik vergi artışından da etkilendi. Hükümetin 16 gün kapalı kalması aynı zamanda Tüketici Güvenine darbe vurdu. Thomson Reuters/University of Michigan Tüketici Güven Endeksi bu ay neredeyse son 2 yılın en dip seviyesine geriledi.