Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekim ayı bütçe gerçekleşmelerinin, mali görünümün 2014-2016 Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde seyrettiğini gösterdiğini bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada bütçe sonuçlarını değerlendirdi.

Bu yılın ekim ayında bütçenin 3,2 milyar lira, ocak-ekim döneminde ise 7,7 milyar lira açık verdiğini belirten Şimşek, "İlk 10 aylık bütçe açığı yıl sonu için öngördüğümüz 19,4 milyar liranın yaklaşık yüzde 39,5'ine denk düşüyor. Ayrıca 2012 yılı ocak-ekim döneminde bütçenin 18,8 milyar lira açık verdiği göz önünde tutulursa bu yıl mali performansta ciddi bir iyileşme elde edildiği net olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

Şimşek, ekim ayında bütçe gelirlerinin yıllık bazda yüzde 9,8 ile bütçe giderlerindeki yüzde 4,5'lik oranın üzerinde arttığına dikkati çekerek, ekim ayı bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 1,2 milyar lira azaldığını ifade etti.

Bu yılın ocak-ekim döneminde bütçe gelirlerinin yıllık bazda yüzde 18,1, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,1 arttığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Ekim ayı bütçe gerçekleşmeleri mali görünümün 2014-2016 OVP çerçevesinde seyrettiğini gösteriyor. Bütçe kalemlerinin temel kaynağı olan vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 oranın artışla 266,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 14,2 artışla 281,5 milyar lira oldu. Yılın ilk 10 ayındaki gerçekleşmeler OVP çerçevesinde yaklaşık 14,5 milyar lira aşağı yönlü revize ettiğimiz yıl sonu bütçe açığı hedefini yakalayacağımızı gösteriyor.

Global piyasalarda risk algısının arttığı bir dönemde sergilediğimiz güçlü mali duruş Türkiye'yi şoklara karşı dirençli kılan en önemli faktördür. Önümüzdeki dönemde de mali disiplini kararlılıkla devam ettireceğiz."

AA