Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Açık Piyasa Komitesi'nde bu yıl oy hakkı bulunan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in istihdamda istikrarlı kazanç sağlanması için Ocak 2013'te başlattığı program kapsamında toplam 1.5 trilyon dolarlık tahvil alabileceğini söyledi.

"Mevcut şartlar göz önünde bulundurulursa, 1.5 trilyon doları bulursa şaşırmam" diyen Evans, "Biraz daha üzerinde olabilir" açıklamasında bulundu.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay istihdam piyasasında kaydadeğer ilerleme görülünceye kadar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını devam ettirme kararı aldı. Bloomberg'in 8 Kasım'daki anketine katılan 32 ekonomist, ABD'de istihdam Ekim'de 204,000 kişi artsa da, Fed'in 18-19 Mart'taki toplantıya kadar tahvil alımlarını azaltmayacağını düşünüyor.

Rekor düzeydeki teşviklerin destekçisi olan Evans, muhabirlere, "Şu anda aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarında tam kapsamlı devam ediyor gibi görünüyoruz" diyerek, aylar önce, alımların 1.25 trilyon doları bulacağını söylediğini hatırlattı.

İstihdam piyasasındaki ilerlemelerin sürdürülebileceğinin belli olmamasından ötürü Fed'in tahvil alımlarını vaktinden önce azaltmama konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Evans, "Kendi adıma, alımların azaltılması konusunda bir acelem yok. Biraz daha emin olmak için beklemeyi tercih ederim" dedi.