Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çağlayan: Türkiye İran'a her malını ihraç edecektir

Çağlayan: Türkiye İran'a her malını ihraç edecektir

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bundan sonra Türkiye İran'a her malını ihraç edecektir" dedi

Giriş: 25 Kasım 2013, Pazartesi 14:10
Güncelleme: 26 Kasım 2013, Salı 15:13

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran'a ambargoların kaldırıldığını belirterek, "Ambargoların önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye, altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran'a yeniden sevk edebilecek" dedi.

Çağlayan, Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nca (TUSKON) düzenenen "Dünya Ticaret Köprüsü" programının açılışının ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Çağlayan, Dünya Ticaret Köprüsü'nün amacının daha çok ortaklık ve iş birliği yapmak olduğunu belirterek, bu köprünün sadece bir ticaret değil aynı zamanda gönül köprüsü de olduğunu söyledi.

Çağlayan, 19. toplantının dünyaya çok önemli bir mesaj verdiğini ve Türkiye'nin her toplantı ile dünyayla biraz daha kaynaştığını ifade ederek, bu yılki toplantının ana temasının tarım ve gıda olduğunu belirtti.

Bu yıl toplantıya 130 ülkeden 2 bin 450'nin üzerinde iş adamının katıldığını vurgulayan Çağlayan, "İş adamları buradaki görüşmelerinin ardından Anadolu'ya gidecek. Oradaki iş adamlarıyla görüşecek. Bu arada, misafir iş adamları Türk iş adamlarının evlerinde ağırlanacak. Dünyada hiçbir toplantıda böyle bir misafirperverlik yoktur" dedi.

Çağlayan, Türkiye ekonomisinin yakın geçmişte yaşanan krizi başarıyla atlattığını belirterek "Bizi bu başarıya götüren 5 önemli neden vardır. Bunlar güçlü, istikrarlı iktidar, dengeli, sürdürebilir bütçe, güçlü, güvenilir bankacılık sektörü, ihracatta yeni pazarlar ile genç ve dinamik nüfustur" şeklinde konuştu.

Anadolu'da ihracat yapamayan il kalmadığını ve ihracatın İstanbul'dan Anadolu'ya kaydığını belirten Çağlayan, geçen yıl Türkiye'nin ihracatın katkısıyla yüzde 2,2'lik bir büyüme elde ettiğini kaydetti.

Çağlayan, geçen 4 yılda pazar çeşitlendirmesinin ihracata 43,6 milyar dolar bir katkı sağladığına işaret ederek, Türkiye'nin ihracat liginde bir dünya oyuncusu olduğunu ve dünyada ihracat yapmadığı hiçbir ülke kalmadığını hatta Mikronezya ve Nauro'ya da ihracat yaptığını dile getirdi.

Çağlayan, dünyada Türk malının girmediği bir gümrük kalmadığını vurgulayarak, bu durumun Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yerini en iyi şekilde gösterdiğini ifade etti.

Irak'a yakın bir zamanda ziyaret yapacağını anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk ve Irak iş dünyası yeniden bir araya gelecek. Irak ile ticaretimizi artarak devam edecek. Irak 2. büyük pazarımız, özellikle müteahhitlik bakımından çok önemli. Irak çok kısa bir zamanda ihracatımızda birinciliğe ulaşacak. Bir diğer ziyaretimizi de Ürdün'e gerçekleştireceğiz. Akabe'de deniz ticareti ve serbest ticaret bölgesi için görüşmemiz olacak. 15-16 Ocak'ta ise İran'a gideceğiz. İran'a ambargolar kaldırılıyor. Bu ambargoların maliyetini en iyi yaşan bakanlıklardan birinin başındayım. Ambargoların önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye, altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran'a yeniden sevk edebilecek"

Çağlayan, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasının dünya tarafından çok iyi anlaşıldığını belirterek, "Petrol fiyatlarında yüzde 2 altın fiyatlarında yüzde 1'lik bir düşüş gerçekleşti. Atılacak her olumlu adım emtia fiyatlarını daha düşürecek. Bu da ticaret de önemli bir kazanç getirecek" diye konuştu.

-"Bundan sonra Türkiye İran'a her malını ihraç edecektir"-

Türkiye'nin İran'a ihracatının azalmasının nedeninin sadece altın olmadığına dikkati çeken Çağlayan, "Türkiye'nin altın dışında ihracatında da 1 milyar doların üzerinde düşüş olmuştur. Bunun sebebi ise ambargolar ve para akışında yaşanan sıkıntılardır. Bundan sonrası için Türkiye, İran'a her malını ihraç edecektir. Türkiye bugün 20 binden fazla ürün ihracatı yapan bir ülke. Önümüzdeki 6 ayı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu nedenle İran'a yapacağımız seyahat büyük anlam taşıyor. Bu dönem İran ile Türkiye arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını bitireceğimiz bir dönem olacak. İran ile Türkiye arasında kurulacak serbest ticaret bölgesi üzerinde de yoğun çalışacağız " ifadesini kullandı.

Çağlayan, dünyadaki tüm ülkelerle özellikle komşu ülkelerle ticaret yapmayı çok önemsediklerine işaret ederek, Türkiye'nin ihracatını artırmaya devam edeceğini söyledi.

Tarım ve gıda sektörünün gelecekte petrolden ve madenlerden daha önemli bir hal alacağını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"10 yıl önce tarımdan elde ettiğimiz gelir 24 milyar dolardı. Geçen yıl bu rakam 62 milyar dolara yükseldi. Çalışan nüfusumuzun 4'te 1'i tarım sektöründedir. Bugün Türkiye dünyanın en büyük 7. tarım ekonomisi oldu. Bugün 6 bin 60 firma 205 gümrük bölgesine tarım ürünleri ihraç ediyor. 2023'te tarım alanında dünyanın ilk 5 ülkesinden bir olmayı hedefliyoruz. "

Çağlayan, gelecek hafta Endonezya'ya gideceğini ifade ederek, taşımacılık ve nakliyedeki kotaların tartışılacağı önemli bir toplantıya katılacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, basın toplantısı öncesinde Tanzanya Yatırım Bakanı Mary Nagu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile birlikte Dünya Ticaret Köprüsü'nün açılış kurdelesini kesti.

Daha sonra stantları dolaşan Çağlayan, yurt dışından gelen konuklarla sohbet etti.