Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cari açıklara ve bölgedeki siyasi huzursuzluklara ilişkin endişelerin fon çıkışını artırmasıyla Asya paraları, Endonezya rupisi ve Tayland bahtının öncülüğünde zayıflayarak Ağustos'tan bu yana ilk kez bir ayı değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi Kasım'da rupinin, Bloomberg'in izlediği 24 gelişen piyasa parası arasında en sert düşüşü kaydetmesi üzerine yüzde 0.5 düştü. Tayland bahtı, Tayland Merkez Bankası'nın, hükümet karşıtı gösterilerin yatırımcıların güveni üzerinde baskı oluşturduğu bu hafta sürpriz faiz indirimi yapmasının ardından Mayıs'tan bu yanaki en kötü ayını geçirdi. Uluslararası fonlar Kasım'da Tayland, Endonezya ve Tayvan hisselerinden 2.8 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Bu ayki düşüşün Haziran'daki gibi yüksek ölçekli fon çıkışından değil, güven sorunlarından ötürü olduğunu söyleyen DBS Group Holdings Ltd.'ın Singapur'daki ekonomistlerinden Gundy Cahyadi, "Görünüm karamsar olduğu sürece yatırımcılar geri gelme konusunda tereddüt yaşayacaklar" dedi.

Endonezya rupisi Kasım'da dolar karşısında yüzde 5.9 değer kaybederek 11,978'e geriledi. Rupi, 28 Kasım'da Mart 2009'dan bu yana ilk kez 12,000 seviyesinin altına düştü. Tayland bahtı yüzde 3.1 zayıflayarak 32.11'e, Malezya ringgiti yüzde 2.2 değer kaybederek 3.226'ya ve Hint rupisi de yüzde 1.3 düşüşle 62.31'e geriledi.

Endonezya'nın cari açığı geçtiğimiz çeyrekte GSYH'nin yüzde 3.8'ine çıktı. Endonezya Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo, bankanın yüzde 0.25 ile 2.5 oranında cari açığı sürdürülebilir gördüğünü söyledi. Hükümetin ilk yerel dolar tahvili ihalesine bu hafta hedeflenenin yarısının altında teklif geldi.