Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para politikası toplantısında Euro Bölgesi için ekonomik tahminlerini açıklamaya hazırlanan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, muhtemelen daha fazla politika hamlesinde bulunacak.

AMB Başkanı Draghi, Yönetim Konseyi'nin 4'te 1'inin karşı olduğu Kasım'daki sürpriz faiz indiriminden bu yanaki ilk faiz toplantısında enflasyon ve büyüme tahminlerini açıklayacak. Bloomberg ankketine katılan ekonomistlelrin tamamı, politika faizi ve mevduat faizinin bu kez değiştirilmeyeceğini düşünüyor. Karar Frankfurt saati ile 13:45'te açıklanacak ve Draghi 45 dakika sonra tahminleri de kapsayan basın konferansını düzenleyecek.

Tahminler, AMB'nin Euro Bölgesi ekonomisinin yeniden canlanması için yeteri kadar destekleyip desteklemediği, negatif mevduat faizleri gibi tedbirlerin gerekip gerekmediği ve tutanakların yayınlanması gibi konular üzerindeki tartışmaları tetikleyebilir. Enflasyon AMB'nin hedefinin bir hayli altında seyrederken, toparlanmanın ilk belirtileri kırılganlık sinyalleri veriyor. Resmi faizlerin sıfıra yakın seyretmesi, alışılmışın dışında olması için her tür parasal genişleme muhtemel görülüyor.

Alışılmış tedbirlerin tüketildiğini, AMB'nin şimdi piyasaların, bankacılık sistemi ve hatta bankanın itibarında işleyişinde kaydadeğer yan etkileri olabilecek politika seçenekleri ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Hollanda'daki Rabobank Nederland'ın kıdemli piyasa ekonomisti Elwin de Groot, "Yönetim Konseyi'nin ilerideki hamleler konusunda ayrılmış olduğu sonucuna varılabilir" dedi.