Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:32'de güncellendi)

Altın New York'ta, bugün açıklanan Kasım ayı tüketici fiyatları verisi sonrasında, son üç seansta ilk kez düştü. Gümüş de hızlı değer kaybetti.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) 30 Kasım itibarıyla 12 aylık süreçte yüzde 1.2 yükselirken, Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1 yukarıdaydı. Çekirdek TÜFE ise Kasım ayında Ekim'e oranla yüzde 0.2 yükseldi.

EverBank Wealth Management kıdemli piyasa stratejisti Chris Gaffney, "Değerli metal piyasaları ralli yapmak için biraz enflasyon görmek istiyor. Bu durum birçok alıcıyı piyasa dışına yönlendirdi" dedi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 düşerek, New York saati ile 11:06'da, ons başına 1,229.40 dolara indi. Altın son iki işlem günnüde yüzde 1.6 tırmanmıştı.

Fed politika yapıcıları, Eylül ayı toplantısı sonrasında enflasyonun ısrarcı bir şekilde yüzde 2'nin altında kalmasının ekonomik performans açısından risk teşkil edebileceğini belirtti.

Altın bu yıl, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 26 düştü ve 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi.

Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon dolardan fazla para pompalaması ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 10.8 ton düşerek 1,802.46 ton ile Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 1.3 düşerek ons başına 19.835 dolara geriledi.

Bloomberg'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor. Fed'in 4 Aralık'ta açıkladığı Bej Kitap'ta, imalat sanayi, teknoloji ve konut sektörlerindeki kazançların, Ekim ayının başından Kasım ayı ortasına kadar "vasat ila ılımlı" bir ekonomik büyümeyi sağladığı kaydedildi.

(21:32'de güncellendi)