Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, yatırımcıların bugün başlayacak ve iki gün sürecek Fed toplantısı öncesi, varlık alım programının görünümüne ilişkin fikir sahibi olmak için ekonomik verileri izlemeleri ile birlikte, Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık kaybın ardından değer kazandı.

 Exxon Mobil Corp., Goldman Sachs Group Inc.'nin hisse kredi notunu yükseltmesinin ardından yüzde 2 ralli yaptı. General Motors Co., ABD'deki beş üretim tesisini modernleştirmek için 1.3 milyar dolar harcayacağını ve gelecek yıl temettü dağıtılmasının değerlendirilebileceğini kaydetmesinin ardından yüzde 3.5 yükseldi. LSI Corp., Avago Technologies Ltd.'nin şirketi 6.6 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmasının ardından yüzde 39 sıçradı. Twitter Inc., Wells Fargo & Co.2nun hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 4.21 geri çekildi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 0.6 yükselerek 1,786.54 puandan kapandı ve dört günlük düşüşünü durdurdu. Dow Jones Endeksi 129.21 puan ya da yüzde 0.8 yükselişle günü 15,884.57 puandan tamamladı. ABD hisse senedi piyasalarında yaklaşık 6.01 milyar adet hisse el değiştirdi. Bu miktar son üç ayın ortalamasına yakın.

Philadelphia'da Janney Montgomery Scott LLC şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "Bu haftaki büyük olay Fed toplantısı ve olursa şayet, Fed'in ne yapacağı," dedi ve "Piyasa artan bir şekilde Fed'in adım atacağı beklentilerine hazırlanmış görünüyor, ancak aynı zamanda, bu adımın bu hafta atılacağı beklentisini satın almadı" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi geçen hafta, iyileşen ekonomik verilerin Fed'i varlık alımlarını azaltmaya yönelteceği endişesi ile yüzde 1.7 düştü ve 30 Ağustos'tan bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşadı. Bloomberg'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in bu haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor. Bu oran, 8 Kasım'daki ankette yüzde 17 seviyesindeydi.