Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK),  Merkez Bankası borç verme faiz oranını yüzde 7,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanını faiz oranı yüzde 6,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,5 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5'te bıraktı.

Banka ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 ve borç verme faiz oranı yüzde 10,25'te tuttu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Son dönemde açıklanan veriler yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu göstermektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki ılımlı iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir" denildi.

Enflasyonun önümüzdeki dönem düşmeye devam etmesinin beklendiğini kaydeden Merkez Bankası, öte yandan, temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini vurguladı. PPK'nın mevcut politika duruşunun enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak için yeterli olduğu değerlendirmesini yaptığını belirten Merkez Bankası, bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde bankalararası piyasada oluşan faizlerin yüzde 7,75 düzeyine yakın, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 6,75 ve üzerinde oluşmasının sağlanacağını ifade etti. Merkez Bankası, PPK'nın, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirttiğini ifade etti.

Öte yandan, Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalesi ile sağlanan fonlamanın azami stok tutarının 10 milyar TL’den 6 milyar TL’ye indirildiğini ve detayları 06 Temmuz 2007 tarih, 26 sayılı basın duyurusunda belirtilen piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkânının, bankaların Hazine ihalelerinden aldıkları DİBS’lerin ihraç değerinin %7’sinden %2’sine düşürüldüğünü, böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan fonlama imkânının mevcut durumda yaklaşık 23 milyar TL’den 6,5 milyar TL’ye düşürüldüğünü kaydetti..