Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in bugün sona erecek toplantısında olası teşvik azaltımına ilişkin kararı öncesi yükseldi. Gümüş, platin ve palladyum da değer kazandı.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren toplantısının ardından, bugün Washington'da TSİ 21:00'de açıklama yapacak. Fed Başkanı Ben S. Bernanke TSİ 21:30'da basın toplantısı yapacak. Fed yetkilileri, 29-30 Ekim toplantısında, ekonomideki iyileşme ile birlikte, parasal genişlemeyi "önümüzdeki aylarda" azaltabileceklerini kaydettiler. Fed'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü varlık alımlarının bugünkü toplantıda azaltılacağı tahmininde bulunurken, yüzde 40'ı azaltımın Mart ayında başlatılacağını öngördü.

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, parasal genişlemenin üçüncü turunu işaret ederek, "Altın QE3 beklentilerinin ve ABD doları bekleyişlerinin tutsağı olmaya devam ediyor," dedi ve "Genel olarak işlem hacimleri, çok kimsenin Fed'in Aralık toplantısı açıklaması öncesi taahhüde girmeye hazır olmamasından dolayı aşırı düşük ve yatırımcı bekleyişleri aşağı yönlü" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, yerel saat ile 07:44'te, ons başına 1,231.80 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 36 altındaydı. Spot altın Londra'da, erken saatlerdeki yüzde 0.2'lik kaybını geri alarak yüzde 0.1 yükseldi ve ons başına 1,232.55 dolara çıktı.

Altın bu yıl, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 26 düştü ve 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde fon pompalaması ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı. ABD ekonomisinin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretler, hızlanan enflasyon ve zayıflayan dolar endişelerini azaltarak, Fed'in varlık alımlarını azaltma beklentilerini artırdı.

ETF Varlıkları

Pacific Investment Management Co.'nun (Pimco) CEO'su Mohamed El-Erian, Bloomberg Television'da Betty Liu ve Cory Johnson'a yaptığı değerlendirmede, varlık alımlarının bu hafta azaltılma olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 6.4 ton düşerek 1,796.1 tona indi ve Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Kryuchenkov, "Fed'den yoğun bir sürpriz beklemiyorum, ancak QE3'ün azaltılmaya başlamasının gerektiğine ilişkin bir işaret altını düşürecektir" dedi.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.4 yükselerek ons başına 19.915 dolara çıktı. Ocak vadeli platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,349.50 dolara ulaştı. Mart vadeli palladyum erken saatlerde yüzde 1.4 ile 10 Aralık'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdikten sonra yüzde 1 yükselerek ons başına 707.75 dolara geldi.

(15:25'te güncellendi)