Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna'nın temerrüde düşmesini önlemek için Rusya'nın ülkenin tahvillerine 15 milyar dolar yatırmayı kabul etmesiyle, Ukrayna'nın dolar tahvilleri rekor seviyede ralli yaptı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Ukrayna Hükümeti'nin Haziran vadeli 1 milyar dolarlık tahvili 2.94 dolar artışla 99.813 doları buldu. Tahvilin faizi yüzde 6.42 azalarak Kiev saatiyle 06:37'de yüzde 8.76'ya geriledi. Grivna, düşüşünü yüzde 0.4 kadar tersine çevirdi.

Ukrayna 2015'e kadar 17 milyar dolarlık tahvil ödemesinde sıkıntı çekerken, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile anlaşarak ülkenin tahvilini bu yıl ve 2014'te satın almayı taahhüt etti. Ayrıca, Rusya'nın doğal gaz tekeli OAO Gazprom'un Ukrayna'ya sattığı doğal gazda yüzde 33 indirim yapmayı kabul etmesinin ardından, enerji şirketi NAK Naftogaz Ukrainy'nin Eylül 2014 vadeli tahvili yükselişe geçti.

"Bu olay benim için Noel hediyesi gibi. Bu anlaşmasının yapılmasını hayal bile edemiyordum," diyen Londra merkezli D&P New World Special Situations Fund'ın yetkilisi Steven Dashevsky, Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın içinde bulunduğu merkez bankalarının parasal genişleme tedbirlerine işaret ederek, "Sanki Rusya Ukrayna için parasal genişleme yapıyor," diye ekledi.

-"Karşılığında ne verdi?"

Bu sırada protestocular ve muhalefet Yanukoviç'in anlaşma karşılığında ne verdiğini bilmek istiyorlar. Hapisteki eski başbakan Timoşenko'nun partisinin başındaki Arseniy Yatsenyuk, "Peynirin bedava olduğu tek bir yer biliyorum. O da fare kapanı! Karşılığında ne verdiğini duymak istiyoruz," diye belirtti.

Ukrayna ve Rusya anlaşması, ülkenin Avrupa Birliği'ne sırt çevirmesiyle başlayan hükümet karşıtı protestoları kızıştırma riski taşırken, ülkenin azalan dış rezervlerini arttırmasına yardım edebilir. Ukrayna Hükümeti Uluslararası Para Fonu'nun şartlarını Nisan'da reddederek ile görüşmeleri durdurmuştu.