Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltacağını söylemesi ve istihdam piyasasındaki toparlanmadan emin ifadelerle bahsetmesinin ardından New York Borsası rekor kırdı.

Fed'in faizleri, işsizlik oranının yüzde 6.5'in altına gerilemesinin ardından da sıfıra yakın tutabileceğini söylemesinin ardından konut inşaatçıları ralli yaptı. CVS Caremark Corp., temettü artışı sonrasında yüzde 4.3 yükseldi. Jabil Circuit Inc., kazançların beklentinin altında kalması üzerine yüzde 21 değer kaybetti.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.7 kazançla 1,810.65 puana çıkarak, 9 Aralık'taki rekor kapanışının üzerine çıktı. Dow Jones Endeksi de yüzde 1.8 artışla 16,167.97 puandan tüm zamanların en yükseğini kaydetti. Her iki endeks de 2 ayın en büyük kazancına işaret etti. Amerikan borsalarında 8.1 milyar hissenin el değiştirmesiyle Eylül'den bu yana en yoğun işlem hacmi görüldü.

RBC Global Asset Management Inc.'in ABD hisse işlemleri müdürü Ryan Larson, Fed'in ekonominin toparlanmaya devam edeceğini belriterek ve düşük faiz ve genişlemeci politikanın bir süre daha süreceğini vurgulayarak, Fed'in desteklerine işaret ettiğini ve hisselerin de buna tepki  verdiğini söyledi.

ABD merkez bankası Fed, aylık tahvil alım programını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdüğünü açıklayarak, Başkan Ben S. Bernanke'nin 1930'dan bu yana yaşanan en kötü resesyondan toparlanmak adına başlattığı benzeri görülmemiş teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı attı.