Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in eski başkanı Alan Greenspan, Pekin hükümetinin, ülkenin finansal sistemini serbestleştirme çabalarıyla, ABD'ye daha yakın bir modele kayması üzerine Çin ekonomisindeki balonların yüzeye çıkmaya başladığını söyledi.

Tayvanlı haber ağı Want China Times'a konuşan Greenspan, Çin'de balonların "görünür" olmaya başladığının su götürmez bir gerçek olduğunu ifade etti.

Ekonomik gelişmelerin doğal olarak balonlara neden olduğu gibi, hükümet politikalarının da rolü olduğunu dile getiren Greenspan, hükümet politikalarıyla tetiklenen balonların ekonomiyi çöküşe sürükleyebileceğini ileri sürdü.

Greenspan, istikrarlı bir bankacılık sistemi ve makul bor-sermaye oranını sürdürmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Çin'in başta türevler olmak üzere, finansal yeniliklerde çok yavaş adımlarla ilerlemesinin gerektiği" söyledi.

Çin'in bankacılık sisteminin büyümeyle birlikte daha karmaşık bir hâle geldiğini belirten eski Fed başkanı, "Ve sistemin ABD modeline benzemeye başlamasıyla Çin, ABD'de yaşanılan bazı aynı problemleri yaşayacak" dedi.