Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed istihdam piyasasındaki ilerlemeleri gerekçe göstererek aylık tahvil alımlarını azaltırken, faizleri sıfıra yakın tutacağını söylemesinin ardından Asya Borsaları yükseldi.

Asya'nın en büyük giyim zinciri Fast Retailing Co., yenin dolar karşısında 5 yılın en düşüğünü test etmesinin ardından yüzde 3.5 primlenerek Japon Nikkei 225 Endeksi'ni 2007'den bu yana en yüksek kapanışına taşıdı. Japon fabrika robotları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 4 sıçrayarak en yüksek kapanışını yaptı. Petrol rafinerisi Caltex Australia Ltd.,  kârın 340 milyon Avustralya dolarına çıkabileceğini söylemesi sonrasında yüzde 11 tırmandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 138.56 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Fed dün Başkan Ben S. Bernanke'nin ekonominin 1930'lardan bu yanaki en kötü resesyondan toparlanmasını desteklemek için uyguladığı parasal genişleme programından ilk çıkış adımını atarak, aylık tahvil alımlarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara geriledi.

Gelişmenin piyasa için bir kazanç olduğunu söyleyen AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, "Gevşek para politikasını, düşük faizlerle devam ettirirken, istihdam oranı ve ekonomi konusunda daha iyimserler. Hisselere ağırlık vermekten memnunuz" dedi.