Çin: Mesele Japonya'nın işgalici, militarist tarihi ile...
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Japonya Başbakanı Abe'nin tapınak ziyaretinin ardından "Mesele, Japonya'nın işgalci, militarist tarihi ile yeterince yüzleşip ders alması" ifadesini kullandı
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesine ilişkin "Eğer komşu ülkelere saygı duyuyorsa Yasukuni Tapınağı'nı değil, Nancing'deki Katliam Anıtı'nı ziyaret etmeliydi" diye konuştu.
Sözcü, günlük basın toplantısında bir gazetecinin, Abe'nin ziyaret sonrası yaptığı "Çin ve Güney Kore'ye saygı duyduğu ve bu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istediği" yönündeki açıklamasına ilişkin sorusu üzerine, "Mesele, Japonya'nın işgalci, militarist tarihi ile yeterince yüzleşip ders alması" ifadesini kullanırken, konunun Tokyo için, komşularıyla ilişkileri, Çin ile olan siyasi temelleri ve bölgenin barış ve istikrarı üzerinde belirleyici rol oynayacağına dikkati çekti.
Tokyo'nun tarihi gerçeklere bakışı konusunda sözler verdiğini hatırlatan Sözcü, "Yasukuni ziyareti, iki ülke ilişkilerinin temel ruhu ve prensiplerini ciddi şekilde ihlal etmiştir" diye konuştu.
Çin, Abe'nin söylediklerinde şayet samimi ise "Yasukuni'yi değil, Nancing'deki Katliam Anıtı'nı ziyaret etmesi gerektiğini" söyleyerek, "Japonya'nın ancak tarihi gerçekleri özümsediği durumda Asya'daki komşularıyla ilişkilerinin bir geleceği olabileceğini" vurguladı.
Yasukuni Tapınağı, Japonların geçen yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişinin anılması amacıyla yaptırıldı. Bunlar arasında mahkemelerde hüküm giymiş 14 savaş suçlusu da bulunuyor.
Çin'in doğusundaki Nancing kentinde Japon işgali sırasında hayatlarını kaybeden sivillerin anısına yaptırılmış "Katliam Anıtı" ise Çin halkı tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Abe'nin tartışmalı tapınak ziyaretinin hemen ardından Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada, Pekin'in Japon liderin ziyaretine "Şiddetle karşı olduğunu ve bu eylemi ciddiyetle kınadığı" bildirilmiş ve Tokyo yönetimine "İşgalci tarihlerinden ders çıkarma" çağrısı yapılmıştı.