Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bankalararası piyasada dolar-TL kuru 2,1037 ile tarihi en yüksek seviyesini gördü.

Dolar-TL kuru dün, Merkez Bankası'nın Ocak sonuna kadar en az 6 milyar dolar satacağını, rezerv opsiyon katsayılarını yükseltmesi ve likidite yönetimine ağırlık vereceğini kaydetmesinin ardından, 2,06'lı seviyelere kadar düştü. Ancak yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifası doların TL karşısında yükselişini hızlandırdı.

Bakan Bayraktar'ın açıklamasında, baskı altında olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söylemesi sonrası, siyasi risklerin artacağı endilesi ile dolar TL karşısında 2,01 seviyesine yaklaştı.

Sabah 2,09 seviyesinin üzerinde açılan ve bu seviyelerde dalgalanan kur, siyasi belirsizliklerin etkisi ile 2,0137 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı.

Sepet kur 2,4920 seviyesine kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, Noel tatili nedeniyle alım-satım işlemlerinin yeni yıla kadar düşük hacimli ve volatilitenin yüksek olmasına yol açabileceğini belirtirken, yurt dışında ABD haftalık işsizlik başvurusu verisinin yurt içinde ise Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesi ve sonrasında yapılacak açıklamaların takip edileceğini kaydediyor.