Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam piyasasındaki ilerleme ve tatil sezonundaki indirimlerin Amerikalılar'ı alışverişe teşvik etmesiyle Tüketici Güveni geçtiğimiz hafta 4 ayın zirvesine çıktı.

Bloomberg Tüketici Güven Endeksi 22 Aralık'ta sonlanan dönemde -29.4'ten -27.4'e çıkarak, 5. ayında da artış kaydetti. Ülkede ayrıca işsizlik maaşı başvuruları da geçtiğimiz hafta 338,000'e geriledi.

Güven raporundaki alım yapmak için iyi bir zaman olup olmadığı göstergesi de 2007'den bu yana en yüksek 2. seviyesini kaydederek, ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan harcamalarda toparlanmaya işaret etti. Amerikalılar iş fırsatlarının artması, artan konut değerleri ve rekor düzeydeki hisse senedi fiyatları üzerine ekonomi konusunda iyimserleşti.

Tüketicilerin bu yıl daha iyimser olduğunu belirten RBS Securities Inc.'in ekonomistlerinden Omair Sharif, "İstihdam piyasasındaki iyileşme ve düşük enflasyon göz önünde bulundurulduğunda bu şaşırtıcı değil. Tüketici harcamaları 4. çeyrekte bir hayli güçlü olacak" dedi.

Ülkede İşsizlik başvuruları 21 Aralık'ta sona eren haftada 42,000 düşüşle 338,000'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 42 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 345,000'e düşeceği yönündeydi.