Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalat dışı endeksin Aralık'ta düşmesi ve yatırımcıların yeni hisse satışları öncesinde çıkış yapacağı endişeleri üzerine Çin hisseleri değer kaybetti; gösterge endeks bu haftayı ekside kapadı.

Citic Securities Co. ve China Life Insurance Co., finansal hisseler endeksini aşağı taşıdı. Finansal şirket endeksi 10 sektör grubu arasında en çok düşen grup oldu. Tüketime bağlı şirketlerin düşmesiyle SAIC Motor Corp. yüzde 2.9; düz ekran televizyon üreticisi Hisense Electric Co. da yğzde 3.4 değer kaybetti. Inner MOngolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co., hükümetin sektörü konsolide edeceği spekülasyonu üzerine 5 haftanın en büyük sıçramasını yaptı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 2,083.14 puana gerileyerek bu hafta yüzde 0.9 düşüş kaydetti. Çin'de 2 ayrı imalat endeksinin Aralık'ta düşüş kaydetmesinin ardından imalat dışı PMI verisi de 2013'ün son ayında 4 ayın en düşüğüne indi. Borsanın açıklamalarına göre 5 şirket daha ilk halka arz için onay aldı.

Çin'deki ekonomik aktivitenin genellikle kışın azaldığına dikkat çeken Hengsheng Hongding Asset Management Co.'nun para yöneticilerinden Dai Ming, "Makro ekonomide heyecan verici bir şey yok ve bu durumda hisse senedi piyasasının iyi performans göstermesi güç. Yatırımcıların yeni hisse hazırlığında ellerindekileri satmasıyla, ilk halka arz satışlarının hızı, likiditeyi kurutuyor" dedi.