Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:02'de güncellendi)

Brent petrolü, giderek soğuyan hava şartları, ABD'de ekonomik toparlanmaya yönelik işaretler ve Irak'taki çatışmaların petrol ihracatını olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile, son beş günde ilk defa yükseldi.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 1 kadar yükseldi. Son 20 yılın en soğuk hava şartları ABD'nin merkezinden Doğu Kıyısı'na kadar etkili olurken, enerjiye olan talebi artırıyor. ABD hizmet sektörünün bugün açıklanacak veri öncesinde, Bloomberg anketine göre, geçtiğimiz aya göre toparlanması bekleniyor. Irak'ta yetkililer, Felluce'deki çatışmaların tekrar başlayabileceğini ifade etti.

Global Risk Management Ltd. analistlerinden Michael Poulsen, "Fiyatlarda son dönemdeki yükseliş, soğuk havalar ve Irak'taki durumun birleşmesinin sonucu gibi görünüyor ve yatırımcılar 2014'te zemin arıyorlar" dedi.

Şubat vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.07 dolar kadar artışla 107.96 dolar olmasının ardından, ICE Futures Europe Borsasında Londra saati ile 12:42'de 107.79 dolardan işlem gördü. Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 13.53 olurken, 3 Ocak'ta 12.69 dolar ile dördüncü günde de yükselmişti.

Şubat vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde 30 sent artışla 94.26 dolar oldu. WTI geçtiğimiz hafta yüzde 6.3 geriledi ve Haziran 2012'den bu yana en büyük haftalık düşüşü yaşadı. Fiyatlar 2013'te yüzde 7.2 yükseldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi bu rapor yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüde 24 aşağısında seyretti.

Motorin ve doğal gaz fiyatları da mevsim normallerinden daha soğuk seyreden hava şartları ile Nymex'te artış gösterdi.

(16:02'de güncellendi)