Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de yarın açıklanacak ticaret verisi öncesinde Çin Borsası düşüş kaydederek, gösterge endeksi 5 ayın en düşüğüne taşıdı.

Çin'in en büyük spor hizmeti araçlalrı üreticisi Great Wall Motor Co., bu yıl satış büyümesinde yavaşlama tahmin etmesinin ardından yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Yunnan Copper Industry Co. 5 yılın en düşüğüne geriledi. Cnooc Ltd.'ın bir kolu olan Offshore Oil Engineering Co., kârın muhtemelen 3 katına çıktığını söylemesinin ardından yüzde 9.9 değerlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,036.42 puana gerileyerek, yüzde 0.6 oranındaki kazançlarını geri verdi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 2,232.24 puana indi. Bloomberg anketine katılan 39 ekonomistin medyan tahminine göre Çin'de ihracat büyümesi Aralık'ta muhtemelen yüzde 12.7'den yüzde 5'e yavaşlayacak. Ülkede bugün açıklanan ÜFE verisi, üretici fiyatlarının Aralık'ta 1990'lardan bu yanaki en uzun süreli düşüşü genişlettiğini gösterdi.

Bazı yatırımcıların nispeten daha zayıf ihracat ve ithalat rakamları bekliyor olabileceğini, ancak kendi rakamlarının, piyasanın beklenti tahminleri dahilinde olduğunu belirten Shenyin&Wanguo Securities Co.'nun traderlarından Gerry Alfonso, "Sabah açıklanan makro rakamlar olaysızdı. Seansın ilk yarısındaki sıçrama biraz fazlaydı, piyasa da bunu telafi ediyor gibi görünüyor" dedi.

Yavaşlayan ekonomik büyümenin, kârları azaltacağı endişesiyle Şanghay endeksi bu yıl yüzde 3.9 düşerek, 2013'teki yüzde 6.75 oranındaki kayıplarını genişletti. İşlem hacmi bugün 30 günlük ortalamanın yüzde 23 altındaydı.