Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki ilerlemelere bağlı olarak Fed'in tahvil alımlarında daha fazla azaltım yapacağı spekülasyonu üzerine Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde bu hafta zayıfladı.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, dünyanın en büyük ekonomisindeki şirketlerin Aralık'ta Kasım 2012'den bu yana en fazla istihdam eklemesini yapması ve işsizlik başvurularının düşmesiyle bu hafta yüzde 0.1 düştü. Won, zayıf yenin Güney Kore'nin ihracatını olumsuz etkileyeceği endişesiyle 20 Aralık'tan bu  yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

Asya paralarının, ABD verilerinden kaynaklanan dolardaki güçlenmenin yükünü taşıdığını belirten Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, bunun piyasayı tahvil alımlarını azaltımının devam edeceğini düşünmeye teşvik ettiğini söyledi.

Won, Seul saati ile 12:18 itibariye bu hafta yüzde 0.6 aşağıda 1,061.86 düzeyinden işlem görüyor. Singapur doları yüzde 0.3 zayıflayarak 1.2704'ye, Endonezya rupisi de yüzde 0.2 düşüşle 12,193 seviyesine geriledi.

Fed'in 17-18 Aralık toplantısının tutanaklarına göre, Fed yetkilileri, tahvil alım programının ekonomik yararının azaldığını düşünüyor. ABD merkez bankası geçtiğimiz ay Ocak'tan itibaren aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirecğeini açıklamıştı.

ABD Çalışma Bakanlığı dün işsizlik maaşı başvurularının 4 Ocak'ta sonlanan haftada 15,000 azalarak 330,000'e gerileyerek Kasım'dan bu yana en düşük düzeyine işaret ettiğini söyledi.