Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da, Euro Bölgesi çevresinde ekonomik toparlanma beklentileri doğrultusunda tekrar güven sağlanmasıyla, borçlanma maliyeti üç yıl vadeli tahvil ihalesinde rekor düşük seviyede gerçekleşti.

İtalya toplam 8.2 milyar euro (11.2 milyar dolar) satarak 30 Mayıs 2011'den bu yana en büyük tahvil ihalesini gerçekleştirirken, 8.25 milyar dolar olan tavan satış hedefine de yaklaştı. Aralık 2016'da vadesi dolacak olan üç yıl vadeli 4 milyar euroluk satış, yüzde 1.51 faiz ile rekor düşük seviyede gerçekleşti. 13 Kasım'da gerçekleştirilen bir önceki ihalede borçlanma maliyeti yüzde 1.79 oranındaydı.

Londra'da bulunan kıdemli sabit gelir stratejisti Annalisa Piazza, "Bugünkü ihale, Euro Bölgesi'nin çekirdek ülkelerinin tahvilleri ile karşılaştırıldığında, beklenenden daha iyi performans gösteren İtalyan tahvilleri dışında rahatça absorbe edildi" dedi.

Yatırımcılar 2016 vadeli tahvillere miktarın yüzde 1.38 katı teklif yaparken, 13 Kasım'daki bir önceki aynı vadeli tahvil ihalesinde bu oran yüzde 1.80 seviyesindeydi.

İspanyol, İtalyan ve Portekiz tahvilleri, geçtiğimiz hafta bölge ekonomisinin toparlandığına yönelik işaretlerle krizin en kötü günlerinin sona erdiğine yönelik iyimserlik ile normalin üzerinde performans gösterdiler. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını ihtiyaç olduğu müddetçe düşük seviyede tutmaya devam edeceğini yinelemesiyle İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 4'ün altına indi. Faizler 2011 yılında yüzde 7'nin üzerindeydi.