Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüketici fiyatlarında geçtiğimiz yıl görülen sıçrama üzerine yavaşlayan enflasyonun, Brezilyalı politika koyucuları, ekonomik büyümeyi canlandırmaktan daha fazla endişelendirmesinin ardından Brezilya Merkez Bankası faiz artışlarını genişleteceğinin sinyalini verdi.

Alexandre Tombini başkanlığındaki Brezilya Merkez Bankası yönetim kurulu dün politika faizini yüzde 10'dan yüzde 10.5'e yükselterek, 6. kez yarım puanlık artırım yaptı. Votorantim Asset Management'ın başekonomisti Fernande Fix, faiz kararının açıklama metnindeki faiz artışının, Nisan 2013'te başlayan sıkılaştırma sürecini genişlettiği ifadelerinin, faizlerin Şubat'ta yeniden artacağının sinyalini verdiğine dikkat çekti.

Ekim ayındaki genel seçimlere yeniden adaylığını koyacak olan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, 1992'de yolsuzluk yaptığı iddiasıyla istifa eden Brezilya başkanı Fernando Collor'dan bu yanaki en yavaş ekonomik büyümeye şahit olurken, hedefin üzerindeki enflasyon ile mücadele ediyor. Artan fiyatların, tüketici ve iş dünyası güvenini olumsuz etkilemesi ve büyümeyi baskılamasıyla, Rousseff'in popülaritesi geçtiğimiz yıl döneminin en düşük düzeyine geriledi.

Brezilya'da bugün en büyük endişenin enflasyon olduğunu ve bunun sandığa da yansıyabileceğini belirten Fix, "Brezilya, daha fazla sürdürülebilir büyümeye ulaşabilmeden önce enflasyonu çıpalamalı" dedi.