Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, gelişmiş ülkelerdeki politika yapıcılara, "çelimsiz" olarak nitelediği toparlanmayı tehdit edeceğini söylediği deflasyonun risklerine karşı mücadele etme uyarısında bulundu.

Washington'daki fonun yeni küresel büyüme tahminlerini açıklamasına bir haftadan kısa zaman kala Lagarde, gelişmiş ülkelerin hız kazanmasıyla büyümenin 2014'te, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından hızlanması gerektiğini söyledi. Lagarde, IMF 21 Ocak'ta küresel büyüme tahminlerini artırmayı planlasa da, büyümenin yüzde 4 potansiyelinin altında kaldığını vurguladı.

ABD, Japonya ve Euro Bölgesi merkez bankalarının, faizleri sıfıra yakın tutma politikaları ve tahvil alım programlarıyla bir yandan büyümeyi hızlandırırken, diğer yandan hedeflerin altında enflasyonla karşı karşıya olduklarını söyledi. Lagarde, "Büyümedeki dipfriz noktaları geride kalmış da olsa, 200 milyon kişinin hâlen istihdama ihtiyacaının olmasıyla birlikte küresel büyüme çok düşük, çok kırılgan ve çok adaletsiz" dedi.

Washington'da Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmasında Lagarde, dünyanın, "küresel enflasyon cini kuyudan çıkmasına" yaklaşana kadar, daha çok istihdam yaratabileceğini savunarak, "Enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin altında seyretmesiyle, toparlanma için felaket olabilecek deflasyon riskleri görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.