Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Bernanke: QE enflasyon risklerinden korudu

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, parasal genişlemeyi savunarak, QE'nin ekonominin enflasyonun yaratabileceği risklerden daha az etkilenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Washington'da bir panelde konuşan Bernanke, "En azından bir şekilde etkiliydi ve geleneksel para politikasının yapabileceklerinin sınırına ulaştığımız bir yerde devreye sokuldu, ek adımlar atmamız gerektiğini hissettik" ifadelerini kullandı.

-ABD'de işsizlik başvuruları düştü

Geçen hafta daha az Amerikalının işsizlik başvurusu yapmasıyla, istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiği sinyalleri verildi.

Washington'daki Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işsizlik başvuruları 11 Ocak ile biten haftada 2,000 azalarak 326,000'e gerileyerek Kasım sonundan beri en düşük seviyesini kaydetti. Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahminlerinin medyanı 328,000 olacağı şeklindeydi. Çalışma Bakanlığı sözcüsü verilerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti. 

-ABD'de TÜFE 6 ayın en hızlı artışını kaydetti

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Aralık ayında altı ayın en dik artışını kaydederek enflasyonun Fed'in hedefine doğru ilerlediğine işaret etti. Artış benzin ve kiralama fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 0.3 yükselirken, Haziran'dan bu yana en yüksek artışı kaydetti. Bir önceki ayda endeks değişiklik göstermemişti. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı endeksin yüzde 0.1 yükseleceği yönündeydi. Gıda ve akaryakıtın dahil olmadığı çekirdek TÜFE ise yüzde 0.1 yükseldi.

-Citigroup'un kârı beklentileri kaçırdı

ABD'nin üçüncü en büyük bankası Citigroup Inc., 2013 yılının dördüncü çeyreğinde, tahvil işlemlerinin gerilemesi ile Wall Street beklentilerinin altında kâr açıkladı. Banka hisseleri New York ilk işlemlerde yüzde 2.5'in üzerinde kayıp yaşıyor.

New York merkezli Banka'nın net kârı 2.69 milyar dolar olarak bir yıl önceki 1.2 milyar dolarlık net kârın iki katından yukarıda olurken, hisse başına net kâr da 85 sente yükseldi. Bloomberg anketine katılan 26 analistin ortalama beklentisi hisse başına 95 sentlik artış yönündeydi. Geçen yıl bilançosunda hisse başına net kâr 38 sent seviyesindeydi. Muhasebe edilmiş cezalar ve özel kalemlerin dahil olmadığı düzeltilmiş kâr ise hisse başına 82 sent oldu.

-Goldman Sachs'ın kârı beklentiden az düştü

Wall Street'in öz kaynak getirisi bakımından en büyük bankası Goldman Sachs Group Inc., 2013 yılının son üç aylık döneminde, hisse garantisi gelirinin ikiye katlanması ve şirketin tazminat maliyetlerini düşürmesi ile, kârının analist beklentilerini aştığını duyurdu.

New York merkezli Banka'nın net kârı, yüzde 19 gerileyerek 2.33 milyar dolar ve hisse başına 4.60 dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakamlar, 2.89 milyar dolar, hisse başına ise 5.60 dolar seviyelerindeydi. Bloomberg anketine katılan 25 analistin ortalama beklentisi hisse başına 4.18 dolar net kâr olacağı yönündeydi.

-ABD hisseleri "bilançolar" ile geriledi

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dünü rekorla kapatmasının ardından, Best Buy Co.'nun gerilemesi ve CSX Corp. ve Citigroup Inc. gibi şirketlerin kârının beklentileri kaçırması ile geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek New York saati ile 13:25'te 1,845.37 puan olurken, yıl genelinde eksiye düştü. Dow Jones endeksi ise 64.51 puan, yani yüzde 0.4 kayıpla 16,417.43 puanda. Yine atnı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 23 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri 6 yılın zirvesinde yatay seyretti

Avrupa hisseleri, Citigroup Inc.'un maden şirketlerine yatırım için uygun koşullar yaratması ve ABD'de işsizlik başvurularının altı haftanın en düşüğüne gerilemesi ile, altı yılın zirvesi yakınında büyük bir değişiklik yaşamadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 kayıpla günü 333.99 puandan tamamladı. Gösterge endeks dün, Dünya Bankası'nın küresel ekonomik büyüme tahminlerini yükseltmesiyle Ocak 2008'den bu yana en yükseğe tırmandı. Ocak'ta yüzde 1.8 güçlenen endeks, 2013'te yüzde 17 ralli yapmıştı.

-Petrol fiyatları düşüyor

Batı Teksas ham petrolü (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği'nin (OPEC) ham petrol talebinin 2014'te düşeceğini söylemesi ve kurumsal kârların etkisiyle hisselerin gerilemesiyle 3 günün ilk kaybını kaybetti.

Şubat vadeli WTI'ın varil fiyatı 51 sent azalışla New York saatiyle 09:50 itibariyle Nymex'te 93.66 dolar olarak kaydedildi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 16 altında seyretti. Fiyatlar dün 2 Ocak'tan beri en yüksek seviyesini gördü.

-Dolar 4 ayın zirvesinden geriledi

Dolar, yen karşısında, ABD'de tüketici fiyatlarının Fed'in yüzde 2 hedefinden düşük seyretmeye devam etmesi, ile merkez bankasının faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutmaya devam edeceği görüşünün güçlenmesi üzerine geriledi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 gerileyerek, New York saati ile 10:27'de 104.30 yen olurken, son iki seansta yüzde 1.5 tırmanmıştı. Dolar euro karşısında ise 1.3607'den işlem görüyor. Euro yen karşısında yüzde 0.2 kaybetti ve 141.90 yen seviyesinde.

-ABD tahvil faizleri "veriler" ile geriledi

ABD'de Hazine tahvil faizleri, süregelen işsizlik başvurularında artış ve enflasyonun Fed hedefinin altında seyrettiğini görülmesi ile geriledi.

Bloomberg Tahvil İşlemcisi verilerine göre 10 yıllık tahvil faizleri New York saatiyle 13:50'de 5 baz puan düşüşle yüzde 2.84 olarak kaydedildi. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvil fiyatı ise 13/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 4.06 dolar artarak 99 6/32 oldu. Faiz 13 Ocak'ta 2.82 ile 11 Aralık'tan bu yana en düşüğü görmüştü.