Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği spekülasyonunun doları desteklemesi ve bunun da metalin alternatif yatırım olarak cazibesini azaltması sonrası, son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, Kasım ayından bu yana en uzun süreli rallisine yönlendi. Fed, Aralık ayındaki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve Bloomberg'in 10 Ocak'ta düzenlediği ankete göre, her topalntıda 10'ar milyar dolar daha azaltarak programı bu yıl sonlandıracak. Fed'in bir sonraki toplantısı 28-29 Ocak'ta yapılacak.

Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Bir sonraki Fed toplantısı ve dolardaki güçlenme altının aleyhine çalışıyor," dedi ve Altın baskı altında kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın New York'ta yüzde 1.3 düşerek, New York saati ile 10:05'te, ons başına 1,238.89 dolara indi ve 30 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 düşerek, ons başına 1,238.50 dolara indi. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 69 üzerindeydi. ABD piyasaları dün tatil nedeniyle kapalıydı.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık düşüşünü gerçekleştirdi. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon dolardan daha fazla fon pompalamasının desteği ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Değerlendirmelerin kamuoyuna açık olmamasından dolayı ismini vermek istemeyen bir kaynağa göre, bankalar, Londra'da bir asırdır madenciler, mücevherciler ve merkez bankaları tarafından kullanılan altın göstergesinin (fixing) revize edilmesini değerlendiriyor.

Spot gümüş Londra'da yüzde 2.4 düşerek, ons başına 19.8281 dolara düştü. Palladyum yüzde 1 kayıpla ıns başına 741.75 dolara inerken, platin yüzde 1.8 düşerek ons başına 1,442.38 dolara geriledi. Platin dün, Güney Afrika'daki bazı madenlerde greve gidileceği haberleri ile, 1,472 dolara kadar çıkarak 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

(17:30'da güncellendi)