Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şirketlerin seçim yılında beklemede kalarak, zayıf büyüme ve cari açıkla karşı karşıya olan ekonomiye daha az destek sağlayabilecek olmalarından ötürü Endonezya 2014'te yatırımcıların yavaşlayacağını düşünüyor.

Endonezya Yatırım Koordinasyon Yönetimi'nin başkanı Manhendra Siregar, toplam yatırımların 2014'te yüzde 15 büyüyerek 456 trilyon rupiye (38 milyar dolar) çıkmasının beklendiğini ve geçtiğmiz yılki yatırımların 2010'dan bu yana en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 16 Aralık'ta zayıf yatırımlar, düşük dış talep ve yüksek faizler, Endonezya ekonomisinin bu ve önümüzdeki yıl sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 5.5 büyüyeceği anlamına gelebileceğini söyledi. Güney Asya ülkesi, rupinin 2013'te Asya'nın en kötü performs gösteren para birimi olmasına neden olan cari açığını kapatmaya çalışırken, zayıf ihracatın yarattığı açığı kapamak için yatırımlara eğiliyor.

Endonezya'da Temmuz'da yapılacak başkanlık seçimlerine dikkat çeken Standard Chartered Plc'nin ekonomistlerinden Eric Alexander Sugandi, "Yılın ilk yarısında yatırımlar, yatırımcıların seçim sonuçları belli oluncaya kadar beklemede kalacağından yavaşlayabilir" dedi.

Endonezya rupisi 2013'te dolara karşı yüzde 21 zayıflamasının ardından bugün Jakarta saatiyle dolar karşısında yüzde 0.1 kayıpla 12,120 düzeyinden işlem görüyor.