Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

London Bullion Market Association'ın (LBMA) trader ve analistlere dayandırdığı ankete göre, altın, geçen yıl 30 yılın en kötü yıllık performansını göstermesinin ardından, bu yıl ons başına ortalama 1,219 dolarda seyredecek ve şimdiki seviyelerinden yüzde 11 kadar yükselecek.

Ankete katılan 28 trader ve analistin tahminlerinin medyanına göre, metal, Aralık ayına kadar 1,379 dolara ulaşacak ve 1,067 doların üzerinde kalacak. Altın fiyatları geçen yıl yüzde 28 ile 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadı ve 2013'te 1,411 dolar ile son üç yılın en düşük ortalama fiyatını gördü. LBMA, e-posta yoluyla bugün açıkladığı raporunda, gümüşün Aralık ayına kadar yüzde 20 kadar yükselerek ons başına 23.94 dolara, platin yüzde 13 yükselişle ons başına 1,650 dolar ve paladyum yüzde 16 kazançla ons başına 863.21 dolara ulaşacak.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinden dolayı, 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düştü ve bunun sonucu, altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değerinde 73 milyar doların üzerinde erime gerçekleşti. Fed, 18 Aralık'taki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve bu durum, enflasyon endişelerinin azalmasına neden oldu. Mücevher, sikke ve külçe altın talebi, fiyatların Aralık ayında Haziran ayında görülen 34 ayın en düşük seviyesine doğru gerilemesi ile birlikte, Hindistan hükümetinin altın ithalatını kısıtlamasına karşın, arttı.

Londra'da Macquarie Group Ltd. analisti Matthew Turner, "ETF'lerden çıkışlar, yaygın büyüme, düşük enflasyon ve düşük kuyruk riskleri gibi dostça olmayan makroekonomik verilerden dolayı devam edecek gibi görünüyor," dedi ve "Süregelen güçlü Asya talebi, yılın ilerleyen dönemlerinde Hindistan'daki ithalat kısıtlamalarının olası gevşetilmesinin de yardımıyla, fiyatların bugünkü seviyelerin hafifçe altında bulunan ortalama seviyeye toparlanmasına yardımcı olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Fiyatları

Spot altın, Londra saatiyle 12:34'te, ons başına 1,244.12 dolar seviyesinde seyrediyordu. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi geçen yıl yüzde 2.2 düştü, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 20 yükseldi ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 3.52lik bir çıkış gerçekleştirdi.

LBMA'nın geçen yıl düzenlediği ankette ortalama altın fiyatı için en doğru tahmini, Johannesburg merkezli Allan Hochreiter (Pty) Ltd.'nin direktör ve CEO'su Rene Hochreiter yaptı ve bunun karşılığı bir külçe altın kazandı. Hochreiter, metalin bu yıl ortalama 1,150 dolar seviyesinde seyreceği tahmininde bulundu.

Yatırımcılar, 2013 yılında, Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın destekli ETF'ler yoluyla 869.1 ton altın satışı yaptı ve bu tutar, son üç yıldaki alışların toplamından daha fazlaydı. Varlıklar 16 Ocak'ta 1,741.7 tona inerek, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Fed Teşvikleri

Altın, Fed'în finans sistemine 2 trilyon dolardan daha fazla bir fon pompalamasının desteği ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı. Bloomberg'in 10 Ocak'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlere göre, Fed'in varlık alım programı muhtemelen bu yılın sonunda bitirilecek. Bloomberg'in diğer bir anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de ekonomik büyüme, 2013 yılındaki yüzde 1.9 seviyesinden bu yıl yüzde 2.8'e hızlanacak.

Öte yandan, halihazırda, artan fiziki talebe yönelik işaretler var. ABD darphanesi U.S. Mint, American Eagle adı verilen sikke altın satışlarının bu ay şu ana kadar 83,500 onsa ulaştığını kaydetti. Satışlar böylelikle, Nisan ayından bu yana en yüksek aylık performansına yönlendi. İstanbul Altın Borsası'nın internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'nin altın ithalatı geçen ay yüzde 64 artarak Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot gümüş bugün Londra'da ons başına 19.8724 dolar seviyesinde seyrediyordu ve LBMA anketine göre, metal bu yıl ortalama 19.95 dolar seviyesinde kalacak. Gümüş geçen yıl yüzde 36 düştü ve S&P GSCI Endeksi'nde ikinci en kötü performans gösteren meta oldu.

Londra'da ons başına 746.75 dolar seviyesinde seyreden paladyum, LBMA anketine göre, bu yıl ortalama 774.81 dolara çıkacak. Bugün ons başına 1,457.63 dolarda seyreden platinin ise ortalama 1,490 dolara çıkması öngörülüyor. Her iki metal de, otomobillerin çevre kirliliği kontrol parçalarında ve mücevher yapımında kullanılıyor.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Küresel platin piyasasında 2014 yılında mevcut durumda temel anlamda değişiklik beklemiyoruz," dedi ve "Küresel madencilik üretimi muhtemelen önemli ölçüde artmayacak. Sanayi talebi daha da artmaya hazırlanıyor. Otomobil sektörü de, Avrupa'da dizel araçlar için yeni emisyon standartlarından dolayı bu duruma katkıda bulunacak" şeklinde görüş bildirdi.