Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:40'ta güncellendi)

Avrupa hisseleri, ASML Holding NV rallisinin ABB Ltd.'deki düşüşü dengelemesi ile büyük bir değişiklik yaşamazken, Stoxx Europe 600 Endeksi altı yılın zirvesine tırmandı.

ASML, 2013 temettüsünü artırma planlarını açıklamasıyla son bir yılın en dik yükselişini kaydetti. Rautaruukki Oyj, SSAB AB'nin Finlandiyalı çelik üreticisini almayı planladığını açıklamasının ardından yüzde 33 yükseldi. ABB Ltd. ise yüzde 3.6 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek günü 336.06 puanda tamamladı. Gösterge endeks, madencilik şirketlerinin ralli yapması ve Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini yükseltmesi sebebiyle yılbaşından beri yüzde 2.4 yükselirken, 17 Ocak'ta 335.82 puan ile altı yılın zirvesinde kapanmıştı.

Viyana'da bulunan Raiffeisen Capital Management hisse departmanı şefi Herbert Perus, "Hisse toplayanlari çin iyi bir piyasa var. Gelen kârlar genel olarak oldukça iyiydi. Eğer bir şirket hayal kırıklığı yaratırsa, hisseleri gerçekten darbe alıyor, ki bu da biraz endişe verici. Yatırımcılar hisselerin her iki yöne güçlü hareketlerinden de kâr edebilir" ifadelerini kullandı.

Stoxx Europe 600'de işlem hacmi bugün, 30 günlük ortalamanın yüzde 20 üzerinde seyretti.

İngiltere'de işsizlik oranı Kasım ayı itibarıyla üç aylık dönemde yüzde 7.1'e geriledi.

(19:40'ta güncellendi)