Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(06:14'te güncellendi)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında, fiyat istikrarını sağlamak için güçlü parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini ve önümüzdeki dönem Merkez Bankası fonlamasının 1 hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıkladı.

TCMB, son dönemde iç ve dış piyasada risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığını, bu süreçte TL'de belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer artış gözlendiğini söyledi.

-Faiz artışları

TCMB bir haftalık repo faiz oranını yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltirken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 3.5'ten yüzde 8'e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 10.25'ten yüzde 15'e, APİ borçlanma faizini ise yüzde 6.75'ten yüzde 11.50'ye yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada ayrıca, "Merkez bankası yaşanan gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır" denilirken, enflasyonun 2015 yılı ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörüldü.

Açıklamada son olarak, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

"TCMB kredibilitesini artırdı"

Bloomberg HT özel yayınında Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan Standard Bank Araştırma Müdürü Timothy Ash, faiz artışına giden TCMB'nin kredibilitesini artırdığının altını çizerek, "Bu iyi bir adım oldu" dedi.

Bloomberg HT özel yayınında Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan Standard Bank Araştırma Müdürü Timothy Ash, faiz artışına giden TCMB'nin kredibilitesini artırdığının altını çizerek, "Bu iyi bir adım oldu" dedi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, faiz artışının, piyasanın beklentisinin çok üstünde olduğunu dile getirirken, Deniz Uatırım Başekonomisti Özlem Derici ise, artışı bir hayli "şahin" olarak niteleyerek, TCMB'nin yukarı yönlü hareket için de açık kapı bıraktığını söyledi.

Londra'daki Capital Economics'ten Neil Shearing de Ash gibi kredibiliteye vurgu yaparak, "Merkez Bankası kaybettiği kredibilitesini geri kazanma yolunda bir hayli büyük bir adım atıyor" diyerek, bankanın, piyasanın istikrarı ve enflasyonun kontrol altına alınmasına odaklandığını dile getirdi.

Erdoğan: Merkez Bankası bağımsız bir kuruluş

Karardan önce konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, faizlerin yükselmesinden yana olmadığını, ancak Merkez Bankası'nın bağımsız bir kuruluş olduğunu ve kararın onların sorumluluğunda olacağını ifade ederek, kurda yeni bir dönem ümit ettiğini belirtti.

(06:14'te güncellendi)