Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın dün sert faiz atırımı sonrası hızlı düşüş gösteren dolar ve euro, yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Merkez Bankası'nın fonlama maliyetlerini beklenenden daha yukarı çıkarmasının etkisi ile sabah 2,17 seviyelerine kadar gerileyen dolar-TL kuru, öğke satlerinde yükselmeye başladı.

Güney Afrika merkez bankasının sürpriz bir şekilde faiz artırımıan gitmesi, gelişen piyasalara ilişkin endişelerina rtmasına neden oldu ve bunun sonucu, dolar-TL kuru hızla 2,31'in üzerine çıktı. Euro-Tl kuru 3,16 seviyesini zorlarken, sepet kur 2,7330'a ulaştı.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Dolarda açık pozisyonu olan şirketler alıcı tarafta görünüyor. Yatırımcılar, sabah TL'de açık pozisyonlarını kapatmışlardı ve bu da TL'yi desteklemişti. Öğleden sonra piyasalar hareketlendi. Fed'in bugünkü toplantısı sonrası yapılacak açıklama öncesi gelişen piyasalar üzerinde baskı sürüyor. Buna bağlı olarak, uluslararası yatırımcılar, karda oldukları gelişen piyasalardan çıkıyorlar. İçeride faiz ve siyasi gelişmeleri izleyeceğiz. Dışarıda ise gözler Fed'de olacak" dedi.

ALB Menkul Değerler analisti Ahmet Akgül, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Merkez bankası dün radikal kararlar aldı. Repo faizini yüzde 10 ve üst bandı yüzde 12'ye çıkardı. Piyasa bundan memnundu. Ancak günün ikinci yarısında satışlar hızlandı. Borsa'da bankacılık hisseleri öncülüğünde satışlar geldi. 60,000'in altında satışlar hızlanabilir. Destek gelirse, 65,000'e doğru bir çıkış olabilir. Hem fed hem de içerideki açıklamalar önemli" şeklinde görüş bildirdi.