Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi piyasalarının Çin'e duyulan güvenin azaldığına işaret etmesi ve şirketlerin istihdam kesintisine gitmesiyle HSBC Çin İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ocak'ta 6 ay sonra ilk kez daraldı.

HSBC Çin İmalat Endeksi Ocak'ta Aralık'taki 50.5 puandan 49.5 puana gerileyerek, Bloomberg beklentisi olan 49.6 puanın da altında kaldı ve gerilemeye işaret etti.

İmalatçıların 5 yılın en hızlı düzeyinde istihdam kesintisi uyguladığını gösteren verinin ardından Avustralya doları ve bakır değer kaybetti. Credit Suisse Group AG bu hafta "şaşırtıcı düzeyde yavaş olan perakende satışları" kanıt göstererek, Çin'in ilk çeyrek büyüme tahminini indirdi.

Çin'in büyüme hızının önümüzdeki çeyreklerde zayıflayacağını söyleyen Hong Kong'taki Credit Agricole CIB'nin kıdemli  ekonomist ve stratejisti Dariusz kowalczyk, "Piyasa devam eden yavaşlamanın derecesini azımsıyor ve yılın ilerleyen zamanlarda hisseler daha fazla negatif sürprizle karşılaşacak" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararı almasının ardından Tokyo saati ile 12:48 itibariyle yüzde 1.6 aşağıda seyrediyor. Avustralya doları yüzde 0.1 değer kaybederek 87.32 ABD centine geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 düştü.