Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalardaki çalkantılara rağmen Fed'in tahvil alımları azaltımına devam etmesiyle yenin güçlenmesinin ardından Tokyo Borsası düşüş kaydetti; Topix Endeksi Ağustos'tan bu yana en sert kaybını verdi.

Gelirinin yüzde 34'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 3 değer kaybetti. Japonya'nın en büyük 2. bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., çeyrek dönem kârının düştüğünü açıklaması üzerine yüzde 5.5 düştü. Shinsei Bank Ltd., net gelir tahminini indirmesinin ardından yüzde 7.2 ile Nikkei 225 Endeksi'nde en sert düşüşü kaydetti.

Topix Endeksi yüzde 2.8 kayıpla 1,220.45 puana gerileyerek, 7 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endeks Ocak'ta yüzde 6.3 ile Mayıs 2012'den bu yana en büyük aylık kaybını verdi. Endeksteki 33 sektör grubunun hepsi değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.9 düşüşüle 14,928.66 puana indi. Yen, dolar karşısında  dün yüzde 0.6 değerlenmesinin ardından bugün de yüzde 0.1 güçlenerek 102.23 düzeyine çıktı.

Gelişmekte olan ülkelerdeki sorunun kaynağının ABD'nin para politikası olduğunun altını çizen Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co.'nun kıdemli yatırım yöneticilerinden Kenji Ueno, "Gelişen piyasalara ilişkin endişeler, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının onları ne kadar etkileyeceğini görmek zaman alacağından bir süre daha devam edecek. Yen, güvenli varlık alımlarından faydalanıyor ve bu da Japonya'daki hisseler için olumsuz" değerlendirmesinde bulundu.

Topix Endeksi bu yıl Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının yendeki güvenli varlık talebini artırması üzerine yüzde 3.5 düştü. Japonya'da perakende satışlar Aralık'ta aylık bazda yüzde 1.1 düşerek, Bloomberg'in yüzde 0.3 artış beklentisini tutturamadı.