Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:20'de güncellendi)

Standard & Poor's 500 Endeksi gerilerken, Çin'de imalat sanayi göstergesinin düşmesinin ardından gelişen piyasalar 2009'dan bu yanaki en kötü yıl başlangıcını daha da genişletti. ABD Hazine tahvilleri erken saatlerdeki kayıpları tersine çevirirken, altın ralli yaptı.

S&P 500 New York saati ile 13:15'te yüzde 1.7 aşağıda seyrederken, bu yılki kayıpları yüzde 5'in üzerine genişletti ve Kasım'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 düşerken, Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 1.3 kaybetti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç ayın en düşük seviyesinden 4 baz puan yükseldi. Altın yüzde 1.6 tırmandı ve kahve yüzde 9'un üzerinde artış kaydetti.

ABD'de imalat sanayi Ocak ayında son sekiz ayın en zayıf seviyesinde gerçekleşirken, siparişler de geriledi ve imalatın kötü hava koşullar ile birlikte yeni yılın başında soğuduğuna işaret etti. Çin'de resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayında, üretim ve siparişlerin gerilemesi ile birlikte, altı ayın en düşük seviyesine indi. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri bu yıl, Çin ekonomisinde yavaşlama işaretleri ve Fed'in varlık alımlarını azaltmasının gelişen piyasalarda sarsıntı yaratmasının etkisi ile yaklaşık 2 trilyon dolar eridi

McQueen Ball & Associates şef yatırım yöneticisi Bill Schultz, "Herkes bu yıla ekonomik aktivitenin büyümesini bekleyerek girdi fakat gördüğümüz son veriler bu teorinin biraz dışında. Ekonomik aktivite beklendiği kadar iyi değildi. İnsanlar bir duraksama olduğu görüşünde" ifadelerini kullandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Ocak ayında yüzde 1.8 düşüşle ile 2010'dan bu yana en kötü yıllık kaybını ve Haziran ayından bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirkten sonra, sonra bu düşüşünü daha da genişletti.

Fed yetkilileri geçtiğimi ay toplantısında aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azaltarak 65 milyar dolara düşürdü.

(21:20'de güncellendi)