Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyonu kontrol altına almaya yönelik yapılan faiz artışları ve hükümetin harcama kısıtlamalarından kaynaklanacak risklere rağmen, analistlerin tahminlerinin üzerinde büyüme tahmininde bulundu.

İstatistik Bakanlığı, gayrisafi yurtiçi hasılanın 31 Mart'ta sonlanacak yılda yüzde 4.9 büyüyeceğini söyledi. Hindistan önceki mali yılda yüzde 4.5 ile 10 yılın en düşük büyümesini kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan 24 analistin medyan tahminine göre ise Hindistan yüzde 4.7 büyüyecek. Hindistan Maliye Bakanı Palanaippan Chidambaram, tahminin ilerleyen zamanlarda yukarı yönlü revize edilebileceğini ve nihai büyümenin muhtemelen yüzde 5'in altında olmayacağını söyledi.

Hindistan geçtiğimiz ay Asya'daki en hızlı enflasyonun hızını kesmek ve ABD'nin gelişen piyasalara zarar veren tahvil alımlarını azaltımının etkilerinden rupiyi korumak için Brezilya'dan Türkiye'ye birçok ülkenin başvurduğu gibi faiz artışına gitti. Anketlerin, Mayıs'taki genel seçimlerin istikrarsız bir koalisyon hükümetiyle sonuçlanabileceğini göstermesi, ülke için riskleri artırıyor.

Mali konsolidasyon çabalarının yeni hükümetin de ajandasında olmaya devam edeceğini öngören Fitch Ratings'in Hindistan'daki birimi olan India Ratings&Research Pvt.'nin başekonomisti Devendra Pant, geniş kapsamlı bir teşvik imkanı olmadığını dile getirdi.

Hint rupisi geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetti.