Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın istihdam piyasasının düzelmesi için daha yapılacak işler olduğunu kaydederken, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin görünümden tekrar söz etmesi sonrası yükseldi ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Dolar kayıplarını geri aldı ve Kazakistan para birimini devalüe etti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:52'de, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve bu yılki kaybını yüzde 2.7'ye daralttı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüse 2.72'ye çıkarken, dolar euro karşısında fazla değişmedi. Kazakistan para birimi tenge dolar karşısında yüzde 16 düşerek 185.19 seviyesine indi. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri, borçlanma ihalesinde faizin dört yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesi sonrası değer kazandı. ABD doğal gazı yükseldi.

Yellen, bugün Kongre'deki konuşmasının önceden dağıtılan metninde, büyümenin hız kazandığını, ancak istihdam piyasasındaki toparlanmanın tamamlanmaktan uzak olduğunu söyledi. Yellen, Fed'in "ölçülü adımlarla" gerçekleştirdiği varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin görünümü tekrarladı ve varlık alımlarının "önceden belirlenmiş bir hareket yolunun" olmadığını söyledi. ABD'de geçen hafta açıklanan veriler, tarım dışı istihdamın beklenenden daha az arttığını gösterdi.

Boston'da LPL Financial Corp.'un ekonomik stratejisti John Canally, "Yellen önceki düzene bağlı kalıyor ve varlık alımlarının azaltılmasını bir sonraki Fed toplantısına bırakacak," dedi ve "Varlık alımlarınınazaltılması bariz birçimde gerçekleşiyor ve Yellen bunun durdurulması için eşiğin yüksek olduğunu kaydetti" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının ardından gelişen piyasalardan sermaye çıkışları, Arjantin'in ardından Kazakistan'ın da devalüasyona gitmesine neden oldu. Goldman Sachs Group Inc. Başkanı ve CEO'su Lloyd C. Blankfein, gelişem ülkelerin, yatırımcı geri çekilmesi ile, 1998'e göre daha iyi başa çıkabileceğini söyledi.

(17:30'da güncellendi)