Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(06:00'da güncellendi)

Fed Başkanı Yellen istihdam piyasasındaki toparlanmanın henüz tamamlanmadığını ve tahvil programındaki azaltımın kademeli olarak devam edebileceğini açıkladı.

Piyasalarda son dönemde gözlenen oynaklığı yakından izlediklerini söyleyen Yellen, istihdam verilerindeki zayıflamaya karşılık azaltımın devam edeceğinin altını çizdi.

Yellen işsizlik verilerinin istihdama ilişkin tüm resmi görmemize yardım etmediğini, ABD'de enflasyonun yakın gelecekte yüzde 2'ye yaklaşacağını ve para politikasındaki devamlılığın sürdürüleceğini vurguladı. Yellen işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına inene kadar faizin düşük seyredeceğini belirtti.

Fed Başkanı Janet Yellen, istihdam piyasasının sağlığına kavuşabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi ve selefinin tam istihdama ve fiyat istikrarını dönüşe yönelik politikalarını devam ettirme taahüdünde bulundu.

Yellen, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yapacağı konuşmanın önceden dağıtılan metninde, büyüme hız kazanırken, istihdam piyasasındaki toparlanmanın henüz tamamlanmaktan oldukça uzakta olduğunu kaydetti. Yellen, "Çifte görevimizin her ikisini de yerine getirmeyi taahhüt etmekten memnunum: ekonominin tam istihdama geri dönmesi ve enflasyonu yüzde 2'ye geri döndürürken, bu seviyenin altında ya da üzerinde uzun süre kalmamasının sağlanması" dedi.

67 yaşındaki Yellen, politika yapıcıların daha önce görülmemiş büyüklükteki varlık alımlarını kademeli olarak azaltma planlarını sürdürmeleri ile birlikte, Fed Başkanı olarak ilk kamuoyuna yönelik konuşmasını gerçekleştirdi. Yellen, Fed'in "ölçülü adımlarla" ilave azaltıma yönelik görünümünü ve varlık alımlarına yönelik "önceden belrilenmiş bir hareket biçimi" olmadığını tekrarladı.

Yellen'ın konuşma metninin açıklanmasının ardından ABD Hazine tahvilleri düşerken, endeks vadelileri yüksek kalmaya devam etti. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P) Endeksi kontratları, New York saati ile 08:35'te, yüzde 0.2 yukarıda 1,797.80 puan seviyesindeydi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek yüzde 2.71'e çıktı.

Geçen yılın ortasından bu yana işsizliğin yüzde 1'lik seviyede düştüğünü ve varlık alım programından bu yana işsizliğin yüzde 1,5 azaldığını belirten Yellen, işsizliğin hala beklenen seviyelerin üzerinde olduğunu vurguladı.

Yellen, işsizlik oranının, tarım dışı istimdaki artışın beklenenin altında kalmasına karşın, Fed'in gösterge faizde artırımı düşünmeye başlaması için eşik olan seviyeye yaklaştığını gösteren verinin ardından gerçekleşti. Yellen eşiklerin geçiminin otomatik olarak oranlarda artış anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Yellen, işsizlik oranın tek başına istihdam piyasasının sağlığını göstermeye yetmeyeceğini söyledi.

Hanehalkı ve iş dünyasının harcamalarının son 6 ayda arttığını söyleyen Yellen yatırımların 2013'ün ikinci yarısında toparlanmaya başladığını ve işsizliğin uzun vadede sürdürülebilir seviyeye geleceğini açıkladı.

Uzun Süreli İşsizlik

Yellen, "Altı aydan daha uzun süredir işsiz olanlar, işsiz sayısının normalden daha büyük bölümünü oluşturmaya devam ediyor ve yarı zamanlı çalışan ancak tam zamanlı işi tercih edenlerin sayısı çok yüksek kalmaya devam ediyor," dedi ve "Bu gözlemler, ABD istihdam piyasasını değerlendirirken, işsizlik oranından daha fazlasının düşünülmesinin öneminin altını çiziyor" dedi.

Yellen ayrıca, Fed'in küresel piyasalardaki volatiliteyi "yakından takip ettiğini" ve bu safhada, kendi görüşlerinin, bu gelişmelerin ABD ekonomik görünümü için risk oluşturmadığı yönünde olduğunu belirtti.

Yellen konuşmasında, halefi Ben S. Bernanke'nin ekonomi ve finans sisteminin daha güçlü olmasına olmasına yönelik yardımlarında övgüyle söz etti ve onun stratejisini devam ettireceğini sözlerine ekledi.

Yellen, "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) para politikasına yaklaşımının devamını bekliyorum" dedi ve "Mevcut politika stratejisinin oluşturulmasında FOMC'ta hizmetim oldu ve bu stratejiyi güçlü bir şekilde destekliyorum" dedi.

En büyük 30 bankaya stres testi gerçekleştirileceğini söyleyen Yellen, sonuçların Mart'ta açıklanacağını açıkladı. Yellen oluşan riskleri gözlemlemeyi sürdürdüklerini belirtti.

Nuveen Asset Management LLC'nin başekonomisti Yellen'ın mesajının politikanın devam edeceği ve görünümün devam edeceği yönünde olduğunu söyledi.

(06:00'da güncellendi)