Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citi Futures ve RBC Wealth Management'ın teknik analizine göre, altın fiyatları, 2014 yılı sıçramasını genişletmeye ve Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesi olan ons başına 1,400 dolara ulaşmaya hazırlanıyor.

Fiyatlar dün, Ekim ayından bu yana ilk kez iki gün üst üste 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kapandı. Metal ayrıca, 23 Haziran'dan bu yana her gün 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde seansı sonlandırdı. Bu durum, Chcago merkezli Citi Futures'tan Sterling Smith'e göre, fiyatların Mart ayının sonuna kadar yüzde 8.5'lik bir ralli yapacağını işaret ediyor.

Gelişen piyasalardaki karmaşa ve ABD istihdam piyasasındaki iyileşmenin gücünü kaybetmesi, altın fiyatlarının, 2013 yılında 1981'den bu yanaki en hızlı yıllık kaybın ardından, 2014 yılında yüzde 7.3 yükselmesine neden oldu. Altın New York'ta dün, Fed Başkanı Yellen'ın istihdam piyasasının düzelmesi için daha fazlasının yapılmasının gerektiğini söylemesinin ardından, Ağustos 2012'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi.

New York merkezli Pension Partners LLC şef yatırım stratejisi Michael Gayed, "Bekleyişler kademeli olarak değişiyor görünüyor ve altın alımları çekiyor," dedi ve "Para basma altına destek olmaya devam edecek. Bazı kimselerin altına geri döndüğünü söyleyebiliri ve bazıları teknik seviyelerden alım yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları dün yüzde 1.2 yükselişle ons başına 1,289.80 dolara çıktı ve kazançlarını beşinci güne taşıdı. 100 günlük hareketli ortalama seviyesi 1,270.71 dolar civarında.

RBC'nin Görüşü

RBC Wealth Management'ın başkan yardımcısı George Gero'ya göre, altın fiyatları, açık pozisyon sayısı (open interest) yükselmeye başlarsa, yıl sonuna kadar 1,400 dolara erişecek. Kapatılmamış, likidide edilmemiş veya teslimatı yapılmamış pozisyon sayısı, 4 Şubat'ta 368,279'a düşerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Gero, "Piyasaya daha fazla yatırımcının geri döndüğünü gördüğümüzde, fiyatlar daha da yükselmeye başlayacak," dedi ve "Teknik göstergeler bir miktar güçlenme olduğunu işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yellen dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Fed'in "ölçülü adımlarla" varlık alımlarını azaltacağı taahhüdünde bulundu.

Altın Rekoru

Altın, 2012 yılı sonu itibariyle, 12 yıl üst üste yükselerek yüzde 500'den fazla getiri sağladı. Ralli, Fed'in resesyondaki ABD ekonomisini canlandırmak için bilançosunu varlık alımları yoluyla genişletmesi ve borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyede tutması ile birlikte hızlandı. Metal Eylül 2011'de ons başına 1,923.70 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, hisse senetlerindeki yükseliş ve düşük enflasyonla birlikte, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu, geçen yıl Nisan ayında ayı piyasasına girdi. Küresel exchange traded fonlarında (ETF) tutulan altın miktarı geçen yıl yüzde 33 düştü ve bunun sonucu varlıkların değeri 66.3 milyar dolar eridi.

New York altın kontratlarının fiyatı ikinci ay üst üste kazanca yönlenirken, aralarında Joel Crane'in de bulunduğu Morgan Stanley analistleri, 22 Ocak'taki raporda, altın yatırımcıların için "daha fazla sıkıntının" gelmekte olduğunu kaydetti. Banka 2014 yılı için altın fiyat hedefini yüzde 12 düşürerek 1,160 dolara indirdi. Goldman Sachs Group Inc., 12 Ocak'taki raporunda, fiyatşarın önümüzdeki 12 aylık dönemde 1,050 dolara ineceği tahmininde bulundu.

Birmingham, Alabama'da BB&T Wealth Management'tan Walter “Bucky” Hellwig, "Bir miktar düzelme görüyoruz, ancak bunu bir toparlanma olarak adlandırmak için çok erken," dedi ve "Görünümde anlamlı bir değişiklik görebilmemiz için, paranın tekrar piyasaya girmesi gerek" şeklinde görüş bildirdi.