Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlayacağı ve Rusya'nın Batı'yla çakışmasının sermaye çıkışına neden olacağı endişeleriyle paraların da zayıflamasıyla birlikte Haziran'dan bu yana en sert haftalık düşüşe yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 gerilemeyle Hong Kong saatiyle 14:40'da 933.29 puana inerek, bu haftanın kaybını yüzde 3.5'e genişletti. Hang Seng Çin Endeksi yüzde 1 kayıpla endeksi 2 Aralık'taki zirveden yüzde 20 geriletti. Tencent Holdings Ltd. ve China Citic Bank Corp en az yüzde 5 zayıfladı. Rusya'nın Micex Endeksi yüzde 2.7 düştü. Hindistan rupisi ve Malezya ringiti dolar karşısında en az yüzde 0.4 geriledi.

UBS AG, Bank of America Corp ve JPMorgan Chase & Co., bu haftaki kötü verilerin ülkenin 2014 için yüzde 7.5'lik büyüme hedefini tutturamayacağını düşündürmesiyle Çin büyümesi için beklentilerini düşürdüler. ABD ve Almanya Rusya üzerindeki Ukrayna'daki bölünmeyi durdurtmak için baskılarını arttırırken, Kırım ayrılmak için referandumu 16 Mart'ta yapacak.

"Çin'deki büyümenin yavaşladığı şimdi tescillendi," diyen Singapur merkezli Project Asia Research & Consulting Pte.'nin yetkilisi Attila Vajda, "Bu ve Kırım'dan gelen haberler yatırımcıları kesinlikle durup karlarını toplamaya yönlendiriyor," şeklinde görüş bildirdi.